Staatssecretaris Van Rij
NOS Nieuws

NRC: lobby familiebedrijven zorgde voor flinke korting erfbelasting

Grote Nederlandse familiebedrijven hebben met succes gelobbyd voor een belastingkorting, schrijft NRC. Het gaat om een uitbreiding van de Bedrijfsopvolgingsregeling, de BOR, een korting op de erfbelasting voor ondernemers. De uitbreiding was tegen de wens van demissionair staatssecretaris Marnix van Rij.

Journalist Carola Houtekamer legde bloot hoe de lobby van grotere, internationaal opererende familiebedrijven in z'n werk ging: "Parlementariërs en ondernemers spraken elkaar bijvoorbeeld in het Mauritshuis met lekker eten. Daarin vertelden de ondernemers hoe cruciaal familiebedrijven zijn. Als je van familiebedrijven houdt, dan ben je ook voor de BOR, zeiden ze."

Vlak voor het verkiezingsreces in oktober 2023 stemde de Tweede Kamer over een amendement van VVD en CDA over de belastingkorting. Hiermee werd geregeld dat grote bedrijven die binnen de familie worden overdragen voor 75 procent worden vrijgesteld van erfbelasting. Het amendement werd gesteund door de ChristenUnie, PVV, FVD, SGP, JA21, Groep Van Haga en BBB.

VVD en CDA

Kamerlid Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) is verbaasd over de gang van zaken: "Ik vind het echt dieptriest dat rechtse parlementariërs zich als domme schapen voor het karretje van dit soort bedrijven laten spannen. In de praktijk betekent dit dat gewone mensen meer belasting moeten betalen om de staatskas gevuld te houden."

De coalitiepartijen CDA en VVD dienden het amendement in. CDA-kamerlid Inge van Dijk laat weten familiebedrijven 'van onschatbare waarde' te vinden. Over haar ervaring met lobby zegt Van Dijk: "Om voorstellen te doen die verder reiken dan Haagse tekentafelbeleid, onderhouden wij breed contact met familiebedrijven uit heel Nederland."

VVD-kamerlid Silvio Erkens laat weten dat hij heeft voorgestemd om te voorkomen "dat familiebedrijven de opvolging niet meer kunnen regelen waardoor deze bedrijven Nederland wellicht gaan verlaten".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl