Omstreden Amerikaanse presentator Tucker interviewt Poetin
NOS NieuwsAangepast

Poetin geeft interview aan omstreden journalist Tucker Carlson

Voor het eerst sinds de inval in Oekraïne heeft de Russische president Poetin zich laten interviewen door iemand uit het Westen. Het gesprek, dat om middernacht online werd gezet, was met Tucker Carlson, de omstreden Amerikaanse presentator en opiniemaker die vorig jaar werd ontslagen bij Fox News.

In het interview zegt Poetin onder meer op een vraag van Carlson dat hij NAVO-land Polen niet als eerste zal aanvallen:

Poetin in gesprek met omstreden Amerikaanse presentator: 'Geen intentie Polen aan te vallen'

Hij merkt verder op dat een akkoord over de vrijlating van journalist Evan Gershkovich mogelijk is. "Er is geen taboe om deze kwestie te regelen." Gershkovich, die werkte voor de Wall Street Journal, werd in maart vorig jaar aangehouden op beschuldiging van spionage.

Wil onderhandelingen

Poetin roept de Verenigde Staten in het interview op om te onderhandelen met Rusland. Volgens de Russische leider worden Amerikaanse burgers door politici "gebrainwasht" om de oorlog in Oekraïne te financieren.

"Hebben jullie niets beters te doen", vraagt Poetin zich hardop af. "Jullie hebben problemen aan de grens, met migratie, problemen met de staatsschuld. Dus moeten jullie vechten in Oekraïne? Zou het niet beter zijn te onderhandelen met Rusland? Om tot overeenstemming te komen?"

Het interview was al eerder opgenomen en werd vannacht uitgezonden via Carlsons website. De presentator kondigde het deze week aan met een ronkend promotiepraatje. Daar kwam veel kritiek op: zo werd gesproken van een propagandastunt.

Poetin had de afgelopen twee jaar nauwelijks contact met westerse media. Het Kremlin zei daarover dat er wel interviewverzoeken kwamen, maar dat die zijn afgewezen. Voor Carlson is een uitzondering gemaakt omdat "zijn positie afwijkt van de traditionele Angelsaksische media", aldus een Kremlin-woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl