Aleksander Čeferin
NOS VoetbalAangepast

UEFA-voorzitter Ceferin verrast: 'Ik ga in 2027 niet voor herverkiezing'

Aleksander Ceferin heeft aangekondigd dat hij zich in 2027 niet verkiesbaar stelt voor een nieuwe termijn als voorzitter van de UEFA. "Ik ben moe van corona, moe van twee oorlogen en van nonsens-projecten zoals de Super League", aldus Ceferin, die meer tijd wil doorbrengen met zijn familie.

Daarmee verraste Ceferin zijn critici. Vlak voor de persconferentie van de Sloveen ging het UEFA-congres in Parijs akkoord met een omstreden statutenwijziging, die hem juist de kans bood om meer dan drie termijnen aan de macht te blijven bij de UEFA.

De maximale bestuursperiode van twaalf jaar voerde Ceferin zelf in toen hij in 2016 werd gekozen als opvolger van de geschorste Michel Platini. Het was een onderdeel van de hervormingen na de corruptieschandalen in het internationale voetbal.

Verzet tegen besluit

In de afgelopen weken klonk er binnen Europese voetbalkringen protest tegen de statutenwijziging. Zo stapte oud-topspeler Zvonimir Boban op als Chief of Football van de UEFA. "Ik kan hier geen onderdeel van zijn. Dat zou ingaan tegen mijn normen en waarden," schreef Boban in een open brief.

UEFA-voorzitter Ceferin stopt in 2027: 'Moe van covid, oorlogen en onzinprojecten'

Volgens diverse buitenlandse media heeft ook de Engelse UEFA-bestuurder David Gill zich tijdens een vergadering verzet tegen wat hij een "anti-democratisch plan" noemde.

De oppositie werd bemoeilijkt omdat de maatregel onderdeel was van een groter pakket wijzigingen, waar bij het congres van woensdag niet afzonderlijk over werd gestemd. Alleen de Engelse bond stemde tegen.

Tirade

Op de persconferentie na de stemming benadrukte Ceferin dat zijn besluit om te stoppen al zes maanden geleden is genomen: "Mijn familie wist het eerst en daarna mijn getrouwen bij de UEFA. Sommige vrienden vroegen me om het besluit eerder bekend te maken."

Gijs de Jong in oktober 2023, hij was vandaag aanwezig in Parijs

Dat deed Ceferin bewust pas na de stemming. Hij wilde het 'ware gezicht' van mensen om hem heen zien. "Ik genoot van alle hysterie, terwijl ik steunbetuigingen van allemaal bonden binnenkreeg."

Hij haalde in een tirade uit naar de "zelfbenoemde moral authorities die alleen naar hun eigen belang kijken". Ook zegt Ceferin dat hij de stemming over de statutenwijziging niet wilde beïnvloeden.

KNVB: 'Sterk leiderschap'

Secretaris-generaal Gijs de Jong was namens de KNVB aanwezig bij de stemming. Het besluit van Ceferin zag hij wel aankomen: "Je kon het door de regels heen lezen en wij horen natuurlijk veel binnen de Europese voetbalwereld. Ik ben niet verrast, maar wel door het moment dat hij kiest."

De KNVB koos ervoor om de veelbesproken statutenwijziging te steunen: "Er zitten heel veel dingen in en we hebben ook advies gezocht van het juridisch comité van de UEFA. Het proces is keurig en democratisch verlopen. Het is nu helder dat het niet voor hemzelf was en een noodzakelijke verduidelijking van de regels. Ik vind het getuigen van sterk leiderschap."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl