Het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Bijna verdubbeling van winst bij Rabobank naar meer dan 4 miljard euro

Rabobank heeft een zeer goed jaar achter de rug. De bank sloot 2023 af met bijna een verdubbeling van de winst ten opzichte van een jaar eerder. Die kwam uit op 4,37 miljard euro.

Dit is het gevolg van de gestegen rente. Vorige week meldde ING ook al een verdubbeling van de winst.

Tegelijkertijd zag Rabobank de personeelskosten ook stijgen, met 9 procent. De bank maakte meer kosten om te voldoen aan wetgeving op het gebied van witwassen en terrorismefinanciering, investeringen in IT'ers en cao-afspraken.

Weinig interesse boeren

De bank ziet daarnaast dat er onder boeren nog weinig interesse is in gunstigere leningen om te verduurzamen; het heeft hiervoor 3 miljard euro beschikbaar gesteld. "We hadden meer verwacht, maar ik begrijp het", zegt bestuursvoorzitter Stefaan Decraene in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Decraene wachten boeren af omdat er geen duidelijkheid is. "Als er geen landbouwakkoord is en we hebben geen regering dan wacht iedereen wat af. Dat is jammer." De bestuursvoorzitter heeft om diezelfde reden wel enig begrip voor de boerenprotesten. "Boeren werken en dag en nacht en wensen duidelijkheid."

Reorganisatie?

Decraene gaat in het persbericht niet in op onrust die volgens het FD is ontstaan over reorganisatieplannen. Hij zou de veranderingen die zijn voorganger Wiebe Draijer twee jaar geleden inzette weer ongedaan willen maken. De huidig bestuursvoorzitter zou de bank "te log, te complex en te hiërarchisch" vinden. Desgevraagd zegt Decraene tegen de NOS dat hij niet op de hoogte is van onrust.

De "herinrichting" waar Rabobank aan werkt, gaat volgens Decraene ook niet per se gepaard met het schrappen van banen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl