Archieffoto van het politieonderzoek na de overval op Schiphol (2005)
NOS NieuwsAangepast

Gevluchte dader van grote diamantroof Schiphol opgepakt op Ibiza

Op Ibiza is de gezochte crimineel Errol H.V. opgepakt. Hij is in Nederland veroordeeld voor de gewapende overval op Schiphol in 2005, waarbij tientallen miljoenen euro's aan diamanten werden gestolen. "Hij zal worden overgeleverd aan Nederland om de rest van zijn straf uit te zitten", zegt het Openbaar Ministerie.

Een woordvoerder van het OM bevestigt berichtgeving door De Telegraaf. H.V. werd in 2021 in hoger beroep veroordeeld tot 9,5 jaar cel voor zijn aandeel in een van de grootste diamantroven van Nederland. Daarvan heeft hij ruim drie jaar vastgezeten.

De man ging in cassatie, de laatste stap na een hoger beroep, en mocht de behandeling in vrijheid afwachten. In oktober vorig jaar oordeelde de Hoge Raad dat de straf van 9,5 jaar cel overeind bleef. "Vervolgens heeft hij de benen genomen", zegt het OM.

Vorig jaar kreeg de politie de veroordeelde weer in het vizier, meldt de krant. Gisteren pakte de Spaanse politie hem op. Details over zijn verblijfplaats zijn niet bekendgemaakt. Ook is ook nog onduidelijk wanneer hij wordt overgedragen aan Nederland.

Niet automatisch extra straf

De diamantdief krijgt niet automatisch een extra straf omdat hij ervandoor was gegaan. Wel moet hij terug de gevangenis in, omdat hij de afspraken van zijn voorwaardelijke schorsing niet is nagekomen. Het is wel mogelijk dat H.V. een aanvullende straf krijgt, maar dan moet worden vastgesteld dat hij na zijn vlucht bijvoorbeeld nieuwe strafbare feiten heeft begaan. Het is onduidelijk of daar aanwijzingen voor zijn.

Bij de beruchte overval op Schiphol werd zo'n 70 miljoen aan diamanten gestolen. Een groot deel van de buit is nooit teruggevonden. Vier mannen zijn uiteindelijk veroordeeld voor het misdrijf. Een vijfde verdachte overleed tijdens het strafproces.

Enkel jaren geleden maakte de NOS deze slider over de zaak:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

H.V. was een van de gewapende overvallers. De daders kregen hulp van twee KLM-medewerkers. Zo lukte het de criminelen het beveiligde terrein op te komen. Lange tijd leek het alsof de groep ermee weg zou komen, maar zo'n acht jaar later kwam er schot in de zaak.

In 2013 werd een verdachte in een andere zaak afgeluisterd door de politie. In het gesprek vertelde de man uitgebreid over de diamantenroof op Schiphol en een eerdere mislukte poging. Op basis van deze informatie werden de vijf betrokken personen uiteindelijk opgespoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl