NOS NieuwsAangepast

Chileense oud-president Piñera omgekomen bij helikoptercrash

Bij een helikoptercrash in het zuiden van Chili is oud-president Sebastián Piñera omgekomen. Dat bevestigt de Chileense minister van Binnenlandse Zaken.

Het toestel met de 74-jarige Piñera en drie andere inzittenden aan boord stortte neer bij het stadje Lago Ranco. Volgens de nieuwszender La Terecera is alleen de oud-president omgekomen. De anderen zijn gewond, maar buiten levensgevaar. Over de oorzaak van de crash is nog niets bekend.

Piñera was een succesvol zakenman en was miljardair. Hij was president van 2010 tot 2014 en van 2018 tot 2022.

Zijn tweede ambtsperiode werd deels gekenmerkt door de protesten van 2019. Hij verklaarde toen de oorlog aan de betogers, en het leger en de politie pleegden mensenrechtenschendingen in die periode. Maar Piñera was ook de man die Chili door de coronapandemie loodste, met veel steunpakketten voor de middenklasse. Ook sloot hij snel deals met Chinese farmaceuten voor coronavaccins.

President Boric heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Piñera wordt vrijdag begraven. Demissionair premier Rutte noemt het overlijden tragisch. Hij zegt terug te kijken op een goede en vriendschappelijke samenwerking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl