De rechtbank in Maastricht
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Celstraf voor jeugdwerker die jongeren tegen elkaar liet vechten

Een Limburgse jeugdwerker moet drie jaar de cel in omdat hij jongeren heeft aangezet tot het mishandelen en vernederen van andere jongens. De man (48) uit Maastricht krijgt daarnaast een jaar voorwaardelijke celstraf en een beroepsverbod van negen jaar.

De man werkte als jongerenwerker met kwetsbare minderjarigen. Op zijn telefoon werden meer dan zestig video's gevonden waarop te zien was hoe jongeren elkaar mishandelden, sloegen, martelden en vernederden. De man filmde dat telkens zelf, maar deed niet mee aan de mishandelingen.

Uit onderzoek bleek dat minstens negen minderjarigen zeker tien jaar lang stelselmatig drie andere jongens hebben mishandeld onder dwang van de jeugdwerker. De rechter noemde de acties van de man "misselijkmakende geweldsessies die jarenlang doorgingen", citeert 1Limburg.

Het geweld kwam aan het licht toen de moeder van een 14-jarige jongen in 2021 verontrustende berichten en filmpjes op de telefoon van haar zoon ontdekte. De man werd in oktober van dat jaar aangehouden.

Sadomasochistisch

Het Openbaar Ministerie had vijf jaar cel geëist en meende dat de jeugdwerker een "sadomasochistische voorkeur voor jonge jongens" heeft en plezier beleefde aan de mishandelingen die hij liet uitvoeren. De man verklaarde dat hij de gevechten inzette als "pedagogische methode".

Maar de rechter noemt dat onwaarschijnlijk en denkt dat de man met de gevechten vooral zijn eigen lusten wilde bevredigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl