Droogte in Catalonie- Panta de Sau
NOS Nieuws

Catalonië zet alles op alles om watertekort door droogte tegen te gaan

  • Miral de Bruijne

    correspondent Spanje en Portugal

  • Miral de Bruijne

    correspondent Spanje en Portugal

De waterreserves in de Spaanse regio Catalonië raken op. Door de aanhoudende droogte is het waterpeil in de waterreservoirs historisch laag. De overheid zet alles op alles om het waterverbruik terug te dringen.

Daarbij wordt iedereen geacht mee te helpen. Landbouwbedrijven, de toerismesector maar ook de Catalaanse burger.

Waar al maanden strengere regels gelden voor het watergebruik in de landbouw, krijgen mensen nu ook in hun dagelijks leven te maken met maatregelen.

"We zijn al ruim twee jaar bezig met het opleggen van restricties om het watergebruik tegen te gaan", vertelt Samuel Reyes de directeur van het Catalaanse waterschap. "Maar nu het zeker 40 maanden minder regent dan normaal, zit er niets anders op dan dit noodplan in te zetten."

Grote delen van de regio zijn afhankelijk van de waterreservoirs. Maar die zijn gemiddeld nog maar voor 17 procent gevuld. Zelfs als de droge periode vanaf nu voorbij is, zou het lang duren tot al het water weer is bijgevuld. "Daar is echt zware regenval voor nodig", legt Reyes uit. "Als het af en toe een beetje regent, dan wordt dat door de bomen en de aarde rond de reservoirs opgezogen. Je hebt echt harde regen nodig, zodat het water de meren in kan glijden."

Daarom zet het waterschap alles op alles om de reservoirs niet verder uit te putten. "We gebruiken meer zeewater, destilleren water en gebruiken zo veel mogelijk water uit putten", somt de directeur op. De afgelopen jaren is ook veel campagne gevoerd om het waterverbruik van particulieren terug te dringen. Maar het noodplan gaat een stap verder.

200 liter per persoon

Er komt namelijk een limiet op de hoeveelheid water die mensen kunnen gebruiken. In meer dan tweehonderd gemeenten mogen inwoners gemiddeld maar 200 liter water per person per dag verbruiken. Als die limiet wordt overschreden, gaat de waterdruk omlaag. De maatregel gaat in eerste instantie gelden in de droogste regio's.

Met de waterdruk is de afgelopen jaren al in verschillende dorpen geëxperimenteerd. Cabrera d' Anoia, een dorpje op een uur rijden van Barcelona, is een van die plaatsen. Van 8 uur 's avonds tot 9 uur 's ochtends zijn de inwoners afgesloten van het water.

Vroeg in de ochtend laat Enric Sanchez zien wat dat voor zijn gezin betekent. Hij draait de kraan in de badkamer open. "Kijk, er komt echt maar een klein straaltje water uit. Als je je handen er lang genoeg onder houdt, kan je net je gezicht wassen.''

Cabrera d’ Anoia een dorpje op een uur rijden van Barcelona

Bij de werkzaamheden om de waterdruk te verlagen zijn de waterleidingen in het dorp beschadigd. Om waterverspilling tegen te gaan wordt daarom het water 's avonds helemaal afgesloten. Langs de wegen van het dorp zie je waterleidingen boven de grond lopen. Het zijn tijdelijke oplossingen, tot de pijpleidingen zijn gerepareerd. De vraag is of het waternet in andere gemeenten wel klaar is voor het terugschroeven van de waterdruk.

"In sommige kleine dorpen is de infrastructuur kwetsbaar, zo ook in Cabrera d'Anoia", legt Waterschap directeur Reyes uit. "Sowieso geven we de voorkeur aan het verlagen van de waterdruk, in plaats van het afsluiten van het water. Lege waterleidingen leiden namelijk tot grote problemen."

Enric Sanchez hoopt dat de leidingen snel worden gerepareerd. Voor zichzelf heeft hij een oplossing bedacht. Hij heeft in zijn tuin een installatie gebouwd om regenwater op te vangen. "Het regent weinig, maar op deze manier heb ik een reserve voor noodgevallen en om bijvoorbeeld mijn planten water te kunnen geven. Maar niet iedereen heeft de ruimte of het geld voor zo'n installatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl