Sparta krijgt de kansen, maar effectief PEC pakt de punten en staat achtste

Bekijk de samenvatting van Sparta Rotterdam - PEC Zwolle

Een zeer effectief PEC Zwolle heeft in de eredivisie op bezoek bij Sparta Rotterdam een 0-2 overwinning geboekt. Door de overwinning passeren de Zwollenaren de Rotterdammers, die vandaag veel kansen om zeep hielpen, op de ranglijst.

PEC staat op de achtste plaats. Die plek geeft aan het eind van het seizoen recht op deelname aan de play-offs. Sparta zakt een plekje en is de nieuwe nummer negen.

Stand eredivisie na twintig speelronden

In de eerste helft ontbrak het Sparta aan fortuin en scherpte voor de goal. De Rotterdammers kregen meerdere grote kansen, maar kwamen niet scoren. Na een klein kwartier kon Saïd Bakari in het strafschopgebied vrij inschieten, maar hij zag zijn schot gepareerd worden door PEC-keeper Jasper Schendelaar.

Even later verdween een schot van Koki Saito via de rug van een Zwollenaar net naast de goal. Een paar minuten daarna kopte Spartaan Mike Eerdhuijzen op de paal en een rebound van Charles-Andreas Brym werd van de lijn gehaald.

Verrassende voorsprong PEC

In de 26ste minuut kwam PEC geheel onverwachts op voorsprong. Verdediger Thomas Lam was het begin- en eindpunt van een vloeiende aanval. Davy van den Berg lobde richting de doorgelopen Lam, die de bal in een boogje over Sparta-doelman Nick Olij kopte.

Luister hieronder naar de reacties van PEC-keeper Jasper Schendelaar, Sparta-trainer Jeroen Rijsdijk en PEC-coach Johnny Jansen:

Rijsdijk na gemiste kansen en nederlaag Sparta: 'Winst PEC Zwolle is godswonder'

Sparta bleef niet bij de pakken neerzitten en ging na de tegengoal door met het creëren van kansen. Zo vond ook Shunsuke Mito doelman Schendelaar op zijn weg en werd vlak voor rust een stiftje van Pelle Clement op de doellijn weggekopt door PEC-verdediger Bram van Polen.

Levendige start tweede helft

In het begin van de tweede helft was het beeld minder eenzijdig. PEC kreeg een grote kans via een Eliano Reijnders, maar zijn schot ging naast. Sparta liet zich wederom niet onbetuigd. Zo moest Schendelaar ook na de rust meerdere keren handelend optreden. Wederom na inzetten van Bakari en Mito.

Toch maakte Sparta niet de gelijkmaker, maar verdubbelde PEC de voorsprong. Younes Namli gaf voor op Davy van den Berg, die van dichtbij eerst op de paal schoot en daarna de rebound benutte (0-2).

De op het oog geknakte Sparta-spelers kwamen deze klap niet meer te boven. De Rotterdamse storm ging liggen, waardoor de overwinning van PEC niet meer in de gevaar kwam.