Oleg Kononenko
NOS Nieuws

Russische ruimtevaarder Kononenko breekt record voor langste tijd in ruimte

De Russische ruimtevaarder Oleg Kononenko heeft het record gebroken voor (opgeteld) de langste tijd in de ruimte. Dat record stond op 878 dagen, 11 uur, 29 minuten en 48 seconden. Vanochtend ging hij daar overheen, tijdens zijn vijfde ruimtemissie.

De 59-jarige kosmonaut is in het International Space Station (ISS), waar hij afgelopen september naartoe reisde voor een missie van een jaar. Als hij die missie afmaakt, heeft hij de magische grens van 1000 dagen in de ruimte doorbroken.

Hij reisde al vier keer eerder naar het ISS: in 2008, 2011, 2015 en 2019. Met zijn tijd in de ruimte brak hij het record dat de Rus Gennadi Padalka in 2015 op zijn naam schreef.

Trots

In een interview met het Russische staatspersbureau TASS zegt Kononenko dat hij ruimtevaarder is "om te doen waar ik van hou, niet om records te vestigen". Toch zegt hij trots te zijn op zijn prestaties. "Maar ik ben nog trotser dat het record voor de totale duur van iemands verblijf in de ruimte nog steeds in handen is van een Russische kosmonaut".

Of hij nog een zesde keer de ruimte in gaat, zegt de Rus nog niet te weten. "Ik hou er niet van om te raden. Ik praat liever over de resultaten die er nu zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl