Siem Noorman probeert zich te ontdoen van een Spaanse opponent
NOS Sport

Nederlandse rugbyers pijnlijk onderuit tegen concurrent Spanje

De Nederlandse rugbyers zijn de Europe Championship begonnen met een onnodige thuisnederlaag. Willie du Plessis kreeg in Amsterdam de laatste kick van de wedstrijd niet tussen de palen waardoor Spanje huiswaarts keert met een 18-20 overwinning op zak.

Onder het toeziend oog van twee speciale gasten, de Zuid-Afrikaanse wereldkampioenen Siya Kolisi en Damian Willemse, ging Nederland sterk van start door de Spaanse defensie meteen onder druk te zetten. Dat dwong de gele armada uit Zuid-Europa enkele keren aan de noodrem te trekken. David Weersma zette Oranje niettemin na vijf minuten op voorsprong.

Harde wind

Die was van korte duur. De harde wind bleek Nederland flink parten te spelen. Dat resulteerde niet alleen tot meerdere fouten, maar ook tot een tienminutenstraf voor de nieuwe aanvoerder Koen Bloemen.

Nadat Weersma zijn tweede kick ver naast zag zeilen, profiteerde Spanje tot twee keer toe van verdedigend geschutter aan Oranje-zijde. De gasten ging met 6-20 de rust in.

Kicker David Weersma in actie

Na de pauze slaagde Nederland erin het spelbeeld helemaal om te draaien, maar een try bleef lang uit. Pas halverwege de tweede helft was het zover en meteen in tweevoud: zowel Van Dijken als Bloemen nam er eentje voor z'n rekening. Nederland naderde tot op twee punten en er gloorde meer tegen de opponent die de afgelopen jaren altijd veel sterker was.

Eén benutte kick zou het plots oppermachtige Nederland de zege brengen en de kans daarop kwam er ook in de laatste actie van de wedstrijd. Specialist Weersma was echter al gewisseld. De ervaren 33-jarige Du Plessis nam de honneurs waar, maar miste jammerlijk.

'Drama, drama'

Bondscoach Lyn Jones kwam, terwijl hij de kleedkamers opzocht, niet verder dan "drama, drama". Weersma kon dat alleen maar onderschrijven en baalde stevig dat hij bij de laatste trap niet meer binnen de lijnen stond. "Dat zijn de kicks waarvoor je er wil staan, kicks die de wedstrijd beslissen."

Nederland hield nu slechts een verliezerspunt over aan de openingswedstrijd in de poule, waaruit de beste twee landen zich plaatsen voor de halve finales. In de wetenschap dat Georgië, een van de andere tegenstanders in de groep van vier, al jaren oppermachtig is op dit niveau, lijken die nauwelijks nog bereikbaar voor Oranje.

Op zaterdag 11 februari gaat Nederland op bezoek bij de favoriet, die zondag aantreedt tegen Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl