Een politiefoto van de twee daders van de moord op Brianna Ghey
NOS Nieuws

Minderjarig Brits duo dat meisje doodstak krijgt minstens 20 jaar cel

Een meisje en een jongen uit Groot-Brittannië hebben een gevangenisstraf gekregen van respectievelijk minstens 22 en 20 jaar voor de extreem gewelddadige moord op de 16-jarige Brianna Ghey. De twee waren toen 15 jaar oud.

De twee waren bevriend met Ghey en lokten haar vorig jaar naar een park in het dorpje Culceth, dat tussen Manchester en Liverpool in ligt. Ze staken haar daar 28 keer met een mes. Vrij snel na de moord werden ze opgepakt.

Het tweetal had uitvoerig over de moord en andere mogelijke moorden gesproken en Ghey uitgekozen omdat zij haar een makkelijk doelwit vonden, stelde de rechter.

Ghey was een transgender meisje. De politie weersprak tijdens het onderzoek dat het motief van de moord haat tegen een transgender persoon was. De rechter stelde echter dat dat voor een deel wel zo was.

Op bewakingsbeelden is te zien hoe het tweetal Ghey bij het park aansprak en met haar meeliep:

Brianna Ghey (in witte jas) loopt mee met haar moordenaars

De hoogste straf was voor Scarlett Jenkinson. Ze had een fascinatie voor seriemoordenaars en wilde zelf ook iemand van het leven beroven, had ze aan haar jeugdvriend en mededader Eddie Ratcliffe verteld.

Voor de rechtszaak werd psychisch onderzoek gedaan bij Jenkinson en mededader Ratcliffe. Bij Jenkinson werd vastgesteld dat zij een antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft, wat haar gebrek aan empathie kan verklaren.

Rechter Amanda Yip erkende dat ook, "maar dat vermindert jouw schuld niet", zei ze tegen de tiener bij het vonnis. Ze noemde Jenkinson sadistisch en de drijvende kracht achter de moordpartij.

Geen verzachtende omstandigheid

Bij Ratcliffe werd een lichte stoornis op het autistisch spectrum vastgesteld, maar ook bij hem zag de rechter dat vrijwel niet als een verzachtende omstandigheid. De rechter stelde dat hij niet onder controle stond van Jenkinson en zelf ook het moordplan steunde. Hij had zich transfoob uitgelaten over Ghey en moedigde de moordlust van Jenkinson aan.

Omdat ze minderjarig zijn, werd de naam van het tweetal tijdens de rechtszaak niet gebruikt. Zij werden aangeduid als 'Meisje X' en 'Jongen Y'. Vanwege de gruwelijke aard van hun misdaad, besloot de rechter dat hun namen nu wel bekend mogen worden.

Medelijden

De familie van de vermoorde Ghey zegt te hopen dat de twee nooit meer worden vrijgelaten. "Ik heb momenten waarop ik medelijden met hen heb omdat ze ook hun eigen levens hebben verwoest", stelt moeder Esther Ghey in een verklaring.

"Maar dan moet ik mij eraan herinneren dat ze geen empathie voelden voor Brianna toen ze haar bloedend lieten liggen na hun geplande en gruwelijke aanval. Een aanval die niet werd uitgevoerd omdat Brianna iets fout had gedaan, maar alleen maar omdat een van de daders trans personen haat en omdat de ander dacht dat het leuk zou zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl