NOS Nieuws

Wekdienst 31/1: Strafeisen in proces De Vries • Uitspraak in Oekraïense MH17-zaak

Goedemorgen! Het Openbaar Ministerie komt met strafeisen in de moordzaak van Peter R. de Vries. En het Internationaal Gerechtshof doet een uitspraak in de zaak die Oekraïne tegen Rusland heeft aangespannen over de ramp met vlucht MH17.

Eerst het weer. Het is wisselend bewolkt met vooral in de ochtend regionaal zonnige perioden. Het wordt 8 of 9 graden bij een matige tot aan zee krachtige zuidwestenwind. In de avond en in de nacht gaat het vanuit het noordwesten regenen.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Internationaal Gerechtshof doet uitspraak in een zaak die Oekraïne zeven jaar geleden had aangespannen tegen Rusland. Volgens Kyiv hebben de Russen wapens en geld geleverd aan de Oost-Oekraïense separatisten, die daarmee vlucht MH17 uit de lucht schoten.
  • Het Openbaar Ministerie komt met de strafeisen tegen de negen verdachten in de moordzaak van Peter R. de Vries. Een van hen legde gisteren voor het eerst een verklaring af.
  • De rechtbank in Rotterdam houdt een eerste inleidende zitting in de zaak tegen de 24-jarige Bretly D., die onder meer verdacht wordt van de moord op een psychiater. Na een dagenlange klopjacht kon D. gearresteerd worden bij een hotel in Amsterdam.
  • De marathonschaatsers, mannen en vrouwen, rijden op de Weissensee in Oostenrijk de Alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer. Deze wedstrijd is de langste van zes Grand Prix-wedstrijden die de marathonschaatsers rijden in Oostenrijk en Zweden.

Wat heb je gemist?

Na de vijfdaagse spoorstaking in Duitsland, afgelopen week, begint vanavond een staking op Duitse luchthavens. Beveiligers leggen het werk neer om actie te voeren voor betere arbeidsvoorwaarden. Morgen zullen naar verwachting de meeste Duitse luchthavens platliggen, met uitzondering van die in München.

Duitsland kampt de laatste tijd met tal van stakingen in de vervoerssector. Vrijdag staat nóg een staking op de planning; dan voert personeel van het stad- en streekvervoer actie.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Joost Klein zal Nederland vertegenwoordigen in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival. Dat werd gisteravond bekend bij de loting in de Zweedse stad Malmö. Door deze loting kunnen kijkers in Duitsland niet op Klein stemmen voor een plekje in de finale, terwijl hij juist in dat land een enorme hit scoorde met het nummer Friesenjung.

Mocht je die nog niet kennen; dit is 'm:

Het Duitse publiek mag alleen stemmen in de eerste halve finale. Met welk nummer Klein naar het Songfestival gaat is nog niet bekend.

Lees er hier meer over:

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl