NOS Nieuws

Milieuclubs blij, provincie en reisbranche teleurgesteld na nieuws Lelystad Airport

Het nieuws dat een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Lelystad Airport niet meer opengaat voor commerciële luchtvaart leidt tot wisselende reacties. De provincie Flevoland is verrast en spreekt van een teleurstellend signaal voor de regio, ook de reisbranche reageert negatief. Opluchting en blijdschap is er bij milieuorganisaties en actiegroepen.

Gisteren stemde een Kamermeerderheid voor een motie van de Partij voor de Dieren, die het kabinet oproept om een streep te zetten door burgerluchtvaart op Lelystad Airport. PvdD-Kamerlid Teunissen, initiatiefnemer van de motie, sprak van een geweldige stap vooruit voor klimaat en volksgezondheid.

'Eindelijk een punt'

Verzet tegen de komst van onder meer vakantievluchten naar Lelystad was er vooral in omliggende provincies als Overijssel en Gelderland, vanwege nieuwe laagvliegroutes die boven die provincies zouden ontstaan. Actiegroepen als HoogOverijssel en Red de Veluwe reageren nu blij.

"Het is fijn dat iemand eens een punt zet achter dit dossier, nadat al langere tijd duidelijk was dat dit niet de route was die we moesten inslaan", zegt de voorzitter van HoogOverijssel bij Omroep Flevoland. De voorzitter van Red de Veluwe spreekt van "hartstikke mooi nieuws", maar wil ook afwachten wat het nieuwe kabinet met de motie gaat doen.

'Zwarte dag'

Van de vier formerende partijen zijn er twee wel voor de opening van het vliegveld: PVV en VVD. Die partijen zitten ook in het provinciebestuur van Flevoland. PVV-Kamerlid en Statenlid in Flevoland Willem Boutkan spreekt bij Omroep Flevoland van een zwarte dag en een "kortzichtige motie" die inspanningen van veel mensen "de nek omdraait". Kamerleden van NSC en BBB, de partijen die met PVV en VVD praten over een nieuw kabinet, hebben juist voor de motie gestemd.

Mogelijk voor altijd in het plastic: bankjes in de terminal van Lelystad Airport

De provincie is teleurgesteld en verrast. Een woordvoerder zegt dat het onderwerp eerder controversieel was verklaard, wat doorgaans betekent dat er tijdens de formatie geen grote besluiten worden genomen. De komst van burgerluchtvaart biedt voor Flevoland "grote economische kansen, zegt de provincie verder.

Directeur Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR vindt het besluit van de Kamer "onverstandig". "De reiziger is hier niet bij gebaat", stelt hij. Ook Transavia en Schiphol, de eigenaar van Lelystad Airport, reageren in die lijn. Opening had de kans geboden om nachtvluchten van Schiphol te verplaatsen naar overdag op Lelystad Airport, zegt de Amsterdamse luchthaven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl