NOS Wielrennen

Groenewegen wil door iets andere voorbereiding 'met snelste benen' naar de Tour

  • Bart van Dooijeweert

  • Bart van Dooijeweert

Met een groot deel van de sprinttrein die hem het hele jaar in stelling moet brengen, staat Dylan Groenewegen dinsdag aan de start van de AlUla Tour in Saudi-Arabië. De sprinter wil er ritten winnen, zoals hij dat daar de afgelopen jaren ook deed. Maar bovenal moet de basis worden gelegd voor succes in de Tour de France.

"De AlUla is een belangrijke koers voor ons", vertelt Groenewegen. "Want een van onze sponsors is ook de naamgever van deze wedstrijd. We willen ons daarom laten zien."

De 30-jarige Amsterdammer is aan zijn derde seizoen bij Jayco-AlUla begonnen, na zijn vertrek bij Visma-Lease a Bike (destijds Jumbo-Visma). Hij verliet het vertrouwde Nederlandse nest omdat hij er de Tour de France niet meer kon rijden. Jumbo ging all-in voor de gele trui en daar paste een sprinter niet tussen.

Met het Australische Jayco-AlUla vond Groenewegen een ploeg die wél vol op de massasprint focust. "In de AlUla Tour rijd ik met Elmar Reinders en Luka Mezgec, net als in bijna alle koersen dit jaar. Het is heel belangrijk dat je elkaar door en door kent, want kleine details kunnen het verschil maken en ik moet ze blindelings kunnen vertrouwen in de massasprint."

Nu wel vechten tegen tijdslimiet

Kleine details werden ook tijdens de winterse evaluatie besproken. 2023 was niet het beste seizoen in de carrière van Groenewegen. Hij won weliswaar zes koersen, maar niet in de Tour de France.

"Ik klom in de Tour heel makkelijk en was elke bergetappe ruim voor de tijdslimiet binnen. Maar in de sprints had ik niet de allersnelste benen. Daarom ga ik het dit jaar iets anders doen in de voorbereiding."

2 juli 2022: Groenewegen wint zijn vijfde en voorlopig laatste Tour-etappe

Concreet houdt dat in dat Groenewegen voor de Tour geen zware voorbereidingskoers rijdt, zoals de Dauphiné de voorgaande jaren. "In mijn eerste jaar bij Jayco had ik koershardheid nodig, omdat ik al een tijd geen grote ronde had gereden. Die kreeg ik in de Dauphiné. Maar vorig jaar bleek het niet de ideale voorbereiding. Het doel is nu dat ik de allersnelste benen heb in de Tour."

Stimuleren door Ewan

Dat Groenewegen met Jayco bij een echte sprintersploeg terecht is gekomen, bleek wel toen de ploeg deze winter met Caleb Ewan nog een topsprinter aantrok. Met Groenewegen, Ewan en Michael Matthews heeft de formatie nu drie snelle mannen.

"Ik kan het heel goed vinden met Caleb", zegt Groenewegen. "We hebben een heel ander programma: hij rijdt de Giro en ik de Tour. Daardoor zien we elkaar weinig. Maar we proberen elkaar wel te stimuleren. Als ik win, dan wil hij ook winnen. En andersom. Daar hou ik wel van."

De eerste overwinning heeft Groenewegen alvast binnen. Anderhalve week geleden won hij de Classica Valenciana, de zeventigste zege in zijn carrière.

"Dat aantal wist ik zelf niet eens. Een dag eerder kwam de PR-vrouw van de ploeg naar me toe. 'Vind je het leuk als we een speciale afbeelding maken voor je zeventigste zege, voor onze sociale media?' Dat het een dag later al meteen zover was, was misschien sneller dan verwacht."

In de AlUla Tour gaat Groenewegen weer op zegejacht. Drie van de vijf etappes lijken geschikt voor sprinters.

"Ik heb een heel goede winter achter de rug. Voor mijn gevoel hebben we met de sprinttrein een goede stap gezet. De ploeg is sterker geworden in de breedte, alles ziet er gewoon heel goed uit."

Geen Champs-Élysées

Eind vorig seizoen verlengde Groenewegen zijn contract bij Jayco tot eind 2025. Optimistisch en vol vertrouwen is hij begonnen aan het wielerseizoen. Met als doel om de zegeteller verder op te laten lopen. De zeventig overwinningen moeten worden aangevuld.

Met hoeveel zeges is hij tevreden aan het einde van het seizoen? "Pfoe. Lastig te zeggen, moeilijk om er een aantal op te plakken. Als ik er dit jaar maar vijf win, waarvan vier in de Tour, dan ben ik dik tevreden natuurlijk."

Want die geliefde Tour, dat zal opnieuw het hoofddoel zijn. "Ik vind het heel jammer dat de Tour dit jaar niet op de Champs-Élysées eindigt maar in Nice, vanwege de Olympische Spelen in Parijs. Dat is voor een sprinter de mooiste koers om te winnen. Gelukkig zijn er in de eerste weken wel genoeg kansen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl