Apparatuur van Neuralink uit een presentatie in 2020
NOS NieuwsAangepast

Bedrijf Musk plaatst hersenimplantaat in mens

Neuralink, een bedrijf van Elon Musk, heeft een chip geplaatst in het hoofd van een mens. Dat meldt de miljardair op zijn berichtenplatform X. Het is niet voor het eerst dat een bedrijf hierin slaagt, maar voor Neuralink is het een primeur.

Het bedrijf ontwikkelt technologie waarmee onder meer verlamde mensen kunnen communiceren met computers. Zo kan iemand berichten typen door aan de woorden te denken en is het mogelijk om zonder muis programma's te openen. Vorig jaar kreeg Neuralink toestemming in de VS om te experimenteren op mensen.

Details over de nieuwste proef zijn nog niet bekendgemaakt. Volgens Musk laten de eerste resultaten een "veelbelovende neuronenpiek" zien. Het implantaat werd gisteren aangebracht bij de patiënt.

Neuralink test al langer op dieren. Twee jaar geleden publiceerde het een video waarin een aap het computerspel Pong speelt. Opmerkelijk genoeg bediende de aap het pingpongbatje niet met een controller, maar met zijn hersenen.

Presidentiële handdruk met robotarm

De ideeën van het bedrijf van Musk zijn niet nieuw. Andere bedrijven werken al langer ook aan een zogenoemde brain-computer interface.

Zo wist het bedrijf Blackrock Neurotech eerder al twee implantaten te plaatsen bij een patiënt die verlamd is vanaf zijn borst na een auto-ongeluk. Met de implantaten schudde hij in 2016 de hand van toenmalig president Obama, door met behulp van de apparaatjes in zijn hersenen een robotarm aan te sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl