NOS NieuwsAangepast

Podcast Oog: Niets gezien, niets gehoord en niets gedaan en de AIVD

Martin van Rijn ging met Jeroen Wollaars in gesprek over het rapport Niets gezien, niets gehoord en niets gedaan. Dat rapport stond vol harde conclusies over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep en de gebrekkige aanpak daarvan. Van Rijn vertelde dat er veel te weinig is gedaan met signalen over wangedrag.

Johannes Vermeer en Antoni van Leeuwenhoek werden allebei in de 17e eeuw, in oktober 1632 geboren. Maar zouden ze elkaar ook hebben gekend? Die vraag was de aanleiding voor historicus Dirk van Delft en Elisa Pesapane, oud-directeur van Rijksmuseum Boerhave, om een boek te schrijven waarin de schilder en de wetenschapper met elkaar in gesprek gaan. Of ze elkaar echt hebben gekend, zullen we misschien nooit weten vertelde hij aan Coen Verbraak.

In het Brabantse Oudenbosch staat de basiliek van de Heilige Agatha en Barbara. De kerk is een indrukwekkende kopie op schaal van de Sint-Pieter in Rome, gebouwd aan 't einde van de negentiende eeuw. Maar aan Chris Kijne vertelde pastoor Maickel Prasing dat de verf inmiddels afbladdert en dat de voorgevel lekt. Hoog tijd dus voor een opknapbeurt.

Wat doet de geheime dienst om Nederland te beschermen tegen bedreigingen uit binnen- en buitenland? En hoe rekruteer je daarvoor - vaak totaal onwetende - informanten? In het boek Jonathan, de achterblijvers en audiothriller Jonathan geeft oud-AIVD-medewerker, Inse Martin, een inkijkje in hoe het er in die verborgen wereld aan toegaat. Pas nu hij niet meer voor de AIVD werkt kan hij een tipje van de sluier oplichten.

Deze aflevering van Het Beste uit het Oog kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren.

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Lang verhaal kort: elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl