NOS Sport

Eerste grandslamtitel Sinner na grootse comeback tegen Medvedev op Australian Open

Sinner wint Australian Open na knappe comeback tegen Medvedev

Jannik Sinner heeft op de Australian Open zijn eerste grandslamtitel veroverd. De 22-jarige Italiaan moest van ver komen in de eindstrijd tegen de Rus Daniil Medvedev. Na een 0-2 achterstand in sets trok de als vierde geplaatste Sinner zijn eerste grote finale naar zich toe: 3-6, 3-6, 6-4, 6-4, 6-3.

De overwinning van Sinner in Melbourne is historisch voor zijn land. De Zuid-Tiroler was de eerste Italiaan die de finale bereikte, en dus ook de eerste Italiaan die de Australian Open won. Hij is de tweede Italiaanse man die sinds de invoering van het proftennis in 1968 een grandslamtoernooi wint. Adriano Panatta beleefde in 1976 de primeur op Roland Garros.

Medvedev verspeelt weer voorsprong

Medvedev herbeleefde in de vijfsetter de finale van twee jaar geleden. Toen verloor de nummer drie van de wereld de finale in Melbourne ook na een 2-0 voorsprong in vijf sets van Rafael Nadal. En een jaar daarvoor had hij de eindstrijd van de Happy Slam, zoals de bijnaam van de Australian Open luidt, ook al verloren, van Novak Djokovic.

Daniil Medvedev

Sinner richtte zich in zijn overwinningsspeech tot zijn begeleidingsteam op de tribune. "Ik wil jullie heel erg bedanken voor jullie steun en begrip, wat soms best moeilijk is. Ik ben nog een beetje jong, dus het moet af en toe moeilijk zijn om mij te begrijpen", zei hij met een een glimlach.

Medvedev toonde zich een sportief verliezer. "Je wist je niveau op te schroeven in de partij. Je hebt deze titel verdiend, maar hopelijk kan ik je in een volgende grandslamfinale wel verslaan."

Blakende vorm

In zijn nog prille carrière stond Sinner al in de kwartfinales van elk grandslamtoernooi. Hij bereikte vorig jaar de halve finales op Wimbledon en werd nummer vier van de wereld. Gezien zijn blakende vorm op deze Australian Open begon Sinner als favoriet aan de finale in de Rod Laver Arena, onder toeziend oog van de 85-jarige Laver zelf.

Sinner ging soeverein door het toernooi heen: in zijn eerste vijf partijen gaf hij geen set toe en hij stond zes uur minder op de baan dan Medvedev. In de halve finale deed hij er nog een schepje bovenop: Sinner was tienvoudig winnaar Djokovic de baas in vier sets.

In die partij tegen de succesvolste tennisser (24 grandslamzeges) stond Sinner geen enkel breekpunt toe. De finale, de eerste in Melbourne sinds 2005 zonder Djokovic, Nadal of Roger Federer, werd een ander verhaal. Na nog geen twaalf minuten wist Medvedev al voor het eerst een game te winnen waarin Sinner serveerde.

  • EPA
    Daniil Medvedev
  • EPA
    Italiaanse fans op de tribune in Melbourne
  • EPA
    Jannik Sinner strekt zich uit.

Medvedev, US Open-winnaar in 2021, had zijn tactiek aangepast en dat wierp zijn vruchten af. Hij stond dichter op de baseline en dicteerde de rally's met agressief spel, waarop Sinner lang geen antwoord had.

Na 6-3 in de eerste set liep hij snel uit in de tweede, waarin hij Sinner steeds verder achteruit dwong met harde uithalen en goed spel aan het net. Met twee lovegames en twee breaks trok Medvedev de set al snel naar zich toe, maar Sinner zette zijn opmars in.

De Italiaan werd sterker, met name serverend, en profiteerde optimaal van een zwakke game van Medvedev op 5-4 in de derde set en sleepte er een vierde set uit.

Forehand

Sinner slaagde er steeds beter in zijn forehand in stelling te brengen en kon daarmee zijn opponent meer onder druk zetten. Medvedev overleefde in zijn eerste twee opslaggames breekkansen, liet op 3-3 zelf een breakpoint onbenut en leverde opnieuw op 5-4 zijn service in. Medvedev oogde vermoeid, terwijl Sinner alleen maar beter ging spelen.

Met een forehandwinner benutte de Italiaan zijn eerste matchpoint en om zich vervolgens languit op het hardcourt van de Rod Laver Arena te storten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl