NOS Nieuws

Wekdienst 25/01: Poetin-criticus Girkin hoort straf • Alternatieve Elfstedentocht Weissensee

Goedemorgen! Een Russische rechtbank doet naar verwachting uitspraak in een zaak tegen nationalist Igor Girkin die in Nederland is veroordeeld voor de MH17-ramp en in Oostenrijk wordt er geschaatst op de Weissensee.

Eerst het weer: vanochtend breekt in het noorden de zon door. Verder is het bewolkt en later in de ochtend en vanmiddag neemt vanuit het zuidwesten de kans op lichte regen toe. Het wordt 7 tot 9 graden bij een matige zuidenwind. Komende nacht valt er flink wat regen.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Een Russische rechtbank doet naar verwachting uitspraak in een zaak tegen de nationalist en Poetin-criticus Igor Girkin. Hij staat terecht voor het aanzetten tot extremisme. De Rus werd in Nederland bij verstek tot levenslang veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17.
  • De voorzitter van de Europese commissie Ursula von der Leyen begint met gesprekken met vertegenwoordigers van de landbouwsector. Er zijn veel boerendemonstraties in Europa, zoals in Duitsland, Frankrijk en België. De protesten gaan veelal over geschrapte subsidies en milieuregels.
  • In de achtste finales van de KNVB-beker spelen de amateurs van Hercules tegen Cambuur. In de vorige ronde schakelde de derdedivisionist Ajax uit. De wedstrijd op Sportcomplex Zoudenbalch in Utrecht begint om 20.00 uur.
  • In Oostenrijk maken de marathonschaatsers zich op voor de 200 kilometer schaatsen van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee.

Wat heb je gemist?

Drugscriminelen kunnen op chatapp Telegram ongestoord hun gang gaan. In openbare chatgroepen met duizenden leden worden bij elkaar miljoenen berichten geplaatst waarin softdrugs, harddrugs en zware medicijnen te koop worden aangeboden. Accounts en groepen zijn soms jarenlang actief.

De drugs zijn met eenvoudige zoektermen te vinden, blijkt uit een analyse van de NOS met behulp van een AI-model. De aangeboden hoeveelheden verschillen van enkele grammen tot vele kilo's. Alleen al vorig jaar werden 2,5 miljoen berichten geplaatst waarin drugs werden aangeboden.

NOS op 3 zocht het uit: hoe gebruiken drugsdealers deze app?

NOS op 3 - Drugs op Telegram

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Een groep wetenschappers is erin geslaagd om een zuidelijke witte neushoorn te bevruchten via ivf. Dat heeft niet geleid tot een neushoorntje, maar door deze doorbraak gloort er hoop dat de behandeling met succes kan worden herhaald, om te voorkomen dat de noordelijke witte neushoorn uitsterft.

In 2018 stierf Sudan, de laatste noordelijke witte mannetjesneushoorn. Onderzoekers hebben voor Sudans dood sperma veiliggesteld in de hoop daarmee de bedreigde diersoort van de ondergang te redden.

Sudan was de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn, hier in 2017, een jaar voor zijn dood.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl