Jesper de Jong in Melbourne
NOS Sport

Tennistalent De Jong wil met 100.000 euro prijzengeld de top 100 bestormen

Nederland heeft kennisgemaakt met een nieuw tennistalent: de 23-jarige Jesper de Jong deed voor het eerst mee aan een grandslamtoernooi en bereikte zelfs de tweede ronde van de Australian Open. Als het aan De Jong ligt, blijft het daar niet bij. De honderdduizend euro aan prijzengeld wil hij gebruiken om de top honderd te bereiken.

"De komende twee jaar gaan we alles op alles zetten", vertelde De Jong dinsdagavond in Langs de Lijn En Omstreken. "Zo'n ton is lekker, het opent deuren. Natuurlijk geef ik mezelf een klein cadeau, maar 95 procent van het bedrag gaan we investeren om het team naast mijn coach Jeroen Benard uit te breiden met nog twee mensen, een fulltime fysieke trainer en een fysio."

"Je moet voor drie personen in plaats van van één hun leven gaan betalen", realiseert De Jong zich. "Daarom hebben we ook een plan om sponsors te interesseren en via crowdfunding nog meer geld binnen te halen. Een ton is echt niet genoeg."

Jesper de Jong serveert in Melbourne

Zijn prestaties in Melbourne hielpen hem al een eind op weg naar de top honderd. De Jong steeg van de 161ste naar de 139ste plek op de wereldranglijst.

Pure vreugde

Om voor het eerst door de dringen tot het hoofdtoernooi rekende de jonge Nederlander in een zenuwslopende partij af met Camilo Ugo Carabelli, om vervolgens in de eerste ronde opnieuw een Argentijn te treffen. Nadat ook Pedro Cachin eraan had moeten geloven, was in de Margaret Court Arena wereldtopper Jannik Sinner een maatje te groot.

"Ik had voor die laatste partij in de kwalificatieronde meer zenuwen dan voor die in de eerste ronde", vertelt De Jong, die zich na het winnende punt van de ruim drie uur durende wedstrijd bij 35 graden achterover op het bloedhete court liet vallen.

"Ineens lag ik op de grond, uit pure vreugde. Maar die baan was 55 graden. Best wel heet, ik moest er heel snel vanaf."

Dol van vreugde belde hij samen met zijn coach naar zijn ouders die in het koude en besneeuwde Nederland in het holst van de nacht voor de televisie hun zoon hadden aangemoedigd. De één beneden, de ander boven. "Laten we het zo zeggen: we beleven het allebei anders. Het levert een hoop stress op", vertelt vader Paul.

Heel even speelden zijn ouders met de gedachte om naar Australië af te reizen. Daar zagen ze toch vanaf, ondanks het feit dat vader Paul voor een vliegmaatschappij werkt die naar Melbourne vliegt. "Je bent toch 24 uur onderweg. Het was te kort dag".

Jesper de Jong in Melbourne

Zijn ouders zijn geen typische tennisouders. "Ik kom niet uit de tennissport", zegt vader Paul. "Ik kan een vader voor hem zijn, een klankbord."

Op de vraag wanneer ze in huize De Jong wisten dat hij talent had, vertelt hij: "Jesper is op zijn vijfde begonnen. Je ziet snel dat hij balgevoel heeft. Dan ga je steeds meer trainen, komt hij bij de tennisbond terecht. Vervolgens zie je dat het lekker gaat, dat hij progressie boekt en stappen maakt."

De Jong zegt zelf dat hij nooit is gepusht. "Ik heb tennis altijd leuk gevonden. Natuurlijk zijn er ook wel mindere momenten. Dan zeg ik tegen mezelf: dit is je werk. Maar als je dit niet leuk vindt, houd je dit leven echt niet vol."

Jesper de Jong neemt afscheid in Melbourne

Dat hij in de tweede ronde van een grandslamtoernooi tegenover Sinner heeft gestaan, smaakt naar meer. Maar De Jong is echt niet vergeten dat hij negen maanden geleden nog ergens achteraf voor de spreekwoordelijke twee man en een paardenkop stond te spelen. En zelf zijn ballen moest oprapen.

"Als je dan voor zevenduizend toeschouwers mag spelen, is de emotie groot. Ook bij mijn coach Jeroen. Die weet ook waar ik vandaan kom."

Tatoeage

En dan is er nog die tatoeage van een cirkel op zijn linkeronderarm. Met zijn inmiddels overleden opa had De Jong afgesproken ooit op een grandslamtoernooi te staan. De eerste poging bij de US Open maakte zijn grootvader nog mee.

"Toen ging het net mis. Ik heb twee halve cirkels laten tatoeëren en die ga ik nu verbinden met een sterretje dat er deels met de as van mijn opa op wordt gezet. De cirkel is nu rond."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl