Lareb onderzocht of de gemelde klachten een verband hebben met coronavaccins
NOS Nieuws

Bijwerkingencentrum: meer onderzoek nodig naar verband long covid en coronaprik

Er is meer onderzoek nodig naar longcovidklachten na het krijgen van een coronaprik. Dat zegt bijwerkingencentrum Lareb.

Het centrum kreeg ruim 2200 meldingen binnen van mensen met klachten die meer dan een half jaar duurden. Die ontstonden binnen 28 dagen nadat iemand een vaccinatie had gekregen.

Lareb onderzocht of de klachten een verband hebben met de vaccinaties, maar vond "onvoldoende bewijs". Dat stelt ook het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Toch benadrukt Lareb-directeur Agnes Kant dat er meer onderzoek nodig is. Tegen NRC zegt ze dat ze onder meer het tijdsverloop opvallend vindt. "We zien een patroon waarbij een groot deel van de klachten is ontstaan in de eerste drie dagen na vaccinatie."

Hersenmist en geheugenverlies

78 van de in totaal 2282 meldingen werden voor het rapport dat Lareb vandaag publiceerde nader onderzocht. Bij die meldingen ging het om "een combinatie van typerende klachten" die lijken op long covid.

Volgens het bijwerkingencentrum "zijn de combinaties van klachten zeer divers", net als bij long covid. "Veel genoemde klachten in diverse combinaties zijn: kortademigheid, vermoeidheid, malaise, pijn op de borst, hartkloppingen, duizeligheid, hoofdpijn, spierklachten en gewrichtsklachten."

In juni maakten we dit portret van Mette. Zij heeft long covid:

Mette heeft long covid: 'Ik ben een puber met een oude-oma-leven'

Maar dat waren niet de enige klachten. "Genoemd zijn ook: hersenmist, moeite met denken, verminderd concentratievermogen, problemen met het vinden van woorden, niet in staat zijn om met prikkels om te gaan en geheugenverlies." Een deel van de mensen (16 van de 78), zegt dat het ze niet lukt om "normaal dagelijks te functioneren".

Geen medisch onderzoek

Iets meer dan de helft van de 78 meldingen werd medisch onderzocht. Bij zestien van de 78 meldingen werd een diagnose genoemd. Bij elf ging het om long covid, maar bij ruim zestig meldingen werd er geen diagnose gesteld of was die onbekend.

Niet alle 78 meldingen zijn dus medisch onderzocht. "In ongeveer de helft van deze meldingen is geen medisch onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaken van de klachten, of is dit niet bekend", zegt Lareb. "Daarmee is niet duidelijk of er mogelijke andere oorzaken zijn, zoals een corona-infectie." Er is niet bij alle meldingen op corona getest.

'Stukje van de puzzel'

Lareb bekeek uiteindelijk dus ruim 3 procent van de ruim 2200 meldingen die tot 16 augustus vorig jaar binnenkwamen. "Dat roept de vraag op: wat heeft die overige 97 procent dan wél?", zegt huisarts Eline Hofman tegen de Volkskrant. Ze noemt het rapport "een stukje van de puzzel".

Volgens haar zijn er ook gevallen bekend met langdurige klachten na een prik, maar vallen die klachten "buiten de symptoomgroepen van Lareb". "Zo weet ik iemand die slecht is gaan zien na vaccinatie, en personen die aanhoudende koorts kregen", zegt de huisarts tegen de krant. "Die mensen hebben heel serieuze klachten, maar zullen zich niet in dit rapport herkennen."

Eerder deze maand toonden onderzoekers van het Amsterdam UMC aan dat long covid een lichamelijke oorzaak heeft, en dus niet tussen de oren zit. Ze bestudeerden daarvoor spierweefsel van mensen met en zonder long covid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl