President Maduro van Venezuela
NOS Nieuws

Arrestaties in Venezuela wegens 'westers moordcomplot' tegen president Maduro

In Venezuela zijn 32 burgers en militairen gearresteerd voor betrokkenheid bij een "door het Westen gesteund complot" om president Maduro te vermoorden. Dat heeft de openbaar aanklager van Venezuela bekendgemaakt.

Aan de aanhoudingen gingen volgens de autoriteiten maanden van onderzoek vooraf. Behalve Maduro was ook minister Padrino van Defensie een doelwit voor de samenzweerders, zei openbaar aanklager Saab, een aanhanger van Maduro, op een persconferentie.

Volgens Saab worden de verdachten onder meer beschuldigd van verraad. Ook hebben ze allemaal "een bekentenis afgelegd en informatie over de plannen gegeven", zei Saab.

Of er daadwerkelijk een complot was, is niet duidelijk. De openbaar aanklager legde geen harde bewijzen op tafel die de beschuldigingen ondersteunen.

Openbaar aanklager Tarek William Saab bij de persconferentie over het moordcomplot

CIA en DEA

De aanklager stelde dat "extreemrechts" achter het moordcomplot zit. Daarmee wordt door de regering van Maduro gewoonlijk de oppositie aangeduid. De verdachten zouden volgens hem daarbij hulp hebben gehad van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en de Amerikaanse drugsautoriteit DEA.

Op de telefoon van een gearresteerde hoge militair zouden plannen voor een aanval op een Boliviaanse legereenheid zijn gevonden. Daarbij zouden wapens moeten worden buitgemaakt voor een aanval op president Maduro, zei de aanklager.

Venezolaanse overheidsfunctionarissen gaven ook een video vrij die oppositieleider Machado in verband brengt met het complot. Saab kondigde aan dat er "nog meer arrestaties zullen volgen", zonder daarbij namen te noemen.

President Maduro werd in in 2018 herkozen voor een tweede termijn. Zijn presidentschap wordt door tientallen landen niet erkend en er gelden sancties tegen de Venezolaanse machthebbers vanwege mensenrechtenschendingen en onderdrukking van de democratie.

Oppositieleider Machado, die in oktober nog een voorverkiezing won, is door de autoriteiten uitgesloten van politieke functies vanwege beschuldigingen van corruptie en haar steun aan de Westerse sancties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl