Coco Gauff wint van Marta Kostjoek
NOS SportAangepast

Primeur voor Gauff op Australian Open: naar halve finales na zege op Kostjoek

Coco Gauff heeft zich na een ruim drie uur durend tennisgevecht geplaatst voor de halve finales van de Australian Open. De negentienjarige Amerikaanse versloeg Marta Kostjoek uit Oekraïne in drie sets: 7-6 (6), 6-7 (3), 6-2.

Gauff won vorig seizoen voor het eerst een grandslamtoernooi - ze was de beste op de US Open - maar sneuvelde op de Australian Open in haar voorgaande vier optredens telkens al voor de kwartfinales.

Voor de 21-jarige Kostjoek, nummer 37 van de wereld, was het haar eerste kwartfinale ooit op een Grand Slam, maar van zenuwen was geen sprake bij de Oekraïense.

Slordig begin Gauff

Gauff, de mondiale nummer vier, maakte in het begin van de wedstrijd flink wat fouten en zag Kostjoek uitlopen naar 1-5. De US Open-winnares toonde vervolgens echter haar vechtlust. Ze overleefde op 2-5 een setpunt, sleepte er een tiebreak uit en werkte ook daarin een setpunt weg. Met 8-6 in de tiebreak was de eerste set alsnog voor de Amerikaanse.

In set twee gebeurde het tegenovergestelde. Gauff gaf een voorsprong van 5-3 weg en verloor de tiebreak. Maar met een overtuigende laatste set, waarin Kostjoek op het eind nog een kleine opleving kende en een lovegame verhinderde, stelde ze toch nog orde op zaken en plaatste ze zich voor het eerst in haar carrière voor de halve finales in Melbourne.

Aryna Sabalenka

Titelverdedigster Aryna Sabalenka bereikte opnieuw in een vloek en een zucht de volgende ronde in Melbourne. De Belarussische sloeg Barbora Krejcikova met 6-2, 6-3 van de baan.

Sabalenka had op weg naar dit duel iets meer dan vier uur op de baan gestaan en maar elf games ingeleverd, terwijl de Tsjechische, mede door drie driesetters, al 8,5 uur gespeeld had.

De nummer twee van de wereld was ook in haar vijfde partij van dit toernooi een klasse apart. Krejcikova, de winnares van Roland Garros in 2021, kon simpelweg het hoge tempo niet aan, maakte veel te veel fouten en had slechts sporadisch een antwoord op Sabalenka's mokerslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl