Prikkeldraad bij de grens tussen de VS en Mexico
NOS Nieuws

Hooggerechtshof VS: regering mag prikkeldraad bij grens Texas verwijderen

Amerikaanse grenswachten mogen prikkeldraad in de staat Texas bij de grens met Mexico doorknippen of verplaatsen, heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof beslist. Het Hof geeft daarmee de regering van president Biden gelijk, die had gevraagd om dit te mogen doen, terwijl de staat Texas hiermee in het ongelijk wordt gesteld.

Het Witte Huis en Texas steggelen al een tijd over de beveiliging van de Amerikaans-Mexicaanse grens. De uitspraak van het Hooggerechtshof gaat over een stuk prikkeldraad dat over een lengte van zo'n 46 kilometer langs de grensrivier Rio Grande is gespannen.

Vijf van de negen rechters stemden in met het verzoek van Biden: drie rechters die als liberaal worden gezien, samen met de als conservatief bekend staande opperrechter John Roberts en Amy Coney Barrett.

Noodgevallen

De grenswacht, die onder leiding staat van de nationale regering, mocht al wel in uiterste noodgevallen (bijvoorbeeld als iemand aan het verdrinken is) prikkeldraad verwijderen. Maar door uitspraken van lagere rechtbanken mocht dat in geen enkel ander geval.

Daarmee zou de grenswacht handelen op land dat in bezit is van de staat Texas of van inwoners van Texas. Met de uitspraak van het Hooggerechtshof heeft de grenswacht meer ruimte om prikkeldraad op bepaalde plekken door te knippen of te verplaatsen, waardoor het gemakkelijker wordt om bij mensen in nood te kunnen komen.

Volgens de Republikeinse gouverneur van de staat Texas, Greg Abbott, doet de regering van president Biden veel te weinig om migranten te weren. Abbott liet onder meer een 300 meter lange barrière in de Rio Grande plaatsen, bestaande uit een lijn met oranje boeien. Ook hierover is een juridisch steekspel bezig tussen de staat Texas en de regering-Biden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl