Drukte op station Utrecht Centraal
NOS NieuwsAangepast

Treinverkeer rond Utrecht stilgevallen door stroomstoring

Het treinverkeer rondom Utrecht is sinds het einde van de middag ernstig ontregeld. Oorzaak is een stroomstoring die heeft geleid tot een seinstoring bij Abcoude. Volgens ProRail is er geen treinverkeer mogelijk van en naar Utrecht Centraal. Ook is er geen treinverkeer tussen Amsterdam en Gouda.

"De stroomstoring is opgelost, maar in het spoor zijn kleine storingen achtergebleven", zegt woordvoerder Joke van der Cruysen van ProRail. "Daardoor is het niet mogelijk om wissels en seinen te bedienen en daar dus veilig treinverkeer overheen te laten gaan. Dat betekent voor reizigers dat ze niet van en naar Utrecht komen en daarom raden we reizigers aan hun reis waar mogelijk uit te stellen."

Nog geen duidelijkheid

NS meldde in eerste instantie dat de storing de hele avondspits ging duren, tot ongeveer 20.00 uur. Inmiddels is over die eindtijd ook geen zekerheid meer.

"Zelfs wanneer het probleem verholpen wordt, is onduidelijk wanneer het treinverkeer weer kan worden opgestart", aldus van der Cruysen. "De versperring is op zo'n groot gebied, dat op het moment dat de treinen weer kunnen rijden, materieel en machinisten niet op de juiste plek zijn. Dan moet de hele logistieke puzzel weer worden gelegd en zal het dus echt even duren voordat alles weer rijdt."

Er worden geen bussen ingezet omdat daar simpelweg "te veel reizigers voor zijn", vertelt een woordvoerder van NS. "In een bus passen ongeveer 50 mensen en in een gemiddelde intercity zo'n 1000 mensen, daar is geen beginnen aan." Gestrande reizigers worden op het station opgevangen met gratis koffie en thee.

Drukte op het perron van Utrecht Centraal tijdens de stroomstoring

Op station Utrecht Centraal heerst grote drukte. Mensen staan massaal met hun telefoon in de hand naar de borden te kijken hoe ze het snelst naar hun bestemming komen. Op de borden staan vooral veel berichten in rode letters dat treinen flinke vertraging oplopen of uitvallen.

Ook politie en NS-personeel zijn in groten getale aanwezig. "We houden toezicht op het station, er is niks geks gebeurd", aldus de politie.

Geld terug

De NS laat weten dat ook voor de storing van vanavond de gebruikelijke geld-terug-regeling geldt. Bij meer dan een half uur vertraging krijg je de halve ritprijs terug, bij meer dan een uur vertraging het hele bedrag. Het geld is terug te vragen via de website van de NS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl