Aanwezigen in Den Haag brengen offers
NOS Nieuws

Opening tempel in India roept bij Nederlandse hindoes vooral trots op

In India heeft premier Modi de nieuwe Ram-tempel ingewijd. Onder de 11.000 genodigden in Ayodha waren politici, cricketspelers en Bollywood-sterren. Niet alleen in India werd het groots gevierd door hindoes, ook hier in Nederland kwam de gemeenschap samen.

De officiële ceremonie in India startte om zes uur Nederlandse tijd. Om half vijf waren in Den Haag al de melodieuze klanken van het gebed van Pandit Bhagwant te horen. "Ik kan niet in woorden beschrijven hoe belangrijk dit moment is voor hindoes", zegt Bhagwant. Een paar maanden geleden was de voorganger van de tempel zelf nog in Ayodha. "Omdat we nu zelf niet bij de opening kunnen zijn, hebben we deze bijeenkomst georganiseerd", legt Bhagwant uit.

In de Shri Radha Krishna mandir, een gebedshuis in Den Haag voor hindoes, volgden in alle vroegte zo'n honderd hindoes de gebeurtenissen in India op groot scherm.

Nederlandse hindoes blij met opening Ramtempel in India

Na het christendom en de islam is het hindoeïsme de grootste religie in Nederland. Dat gaat dan om hindoestaanse Surinamers, zo'n 170.000, en Indiase kennismigranten. Volgens het CBS zijn zij een van de snelst groeiende groepen migranten. In 2021 woonden er bijna 60.000 Indiërs in Nederland, veel van hen zijn hindoe. Mandirs door heel Nederland hebben de afgelopen dagen bijeenkomsten georganiseerd.

Heilig

Gekleed in een opvallende oranje sari kijkt Simla Jawalapersad toe hoe één voor één mensen langs de goden op het podium lopen om offers aan te bieden. Jawalapersad vertelt dat haar dochter op dit moment in de heilige stad Ayodhya is. "Vanochtend hebben we samen nog even gefacetimed, ontzettend bijzonder dat zij op deze dag daar aanwezig is", zegt ze trots.

Onder leiding van premier Modi, die deze gelegenheid aangrijpt om zichzelf als spiritueel leider van India neer te zetten, is de Pran Pratishtha-ceremonie uitgevoerd. Dit is het moment waarop de heilige energie volgens het geloof in het Ram-beeld wordt ontwaakt. Vanaf vandaag huist de god Ram zelf in de tempel. Zoals hindoes geloven is hij daardoor na eeuwen terug op zijn geboorteplaats.

Zo werd de tempel geopend:

Indiase premier Modi opent omstreden tempel

Even na zeven uur zweept Ajay Dhingra de groep in Den Haag aanwezigen op door luid 'Jai Shri Ram' (leven heilige Ram) door de zaal te roepen. De leuze die vooral populair is onder fanatieke Hindoes werkt goed zo vroeg in de ochtend. Iedereen in de tempel volgt zijn voorbeeld. "Ram belichaamt rechtvaardigheid", zegt Dhingra.

Moskee of tempel

In de mandir in Den Haag is er geen onvertogen woord te vinden over het megaproject in Ayodhya dat miljoenen euro's kost, of het feit dat een eeuwenoude moskee ervoor moest wijken. De meeste mensen in Den Haag geloven juist dat de opening van de tempel een einde brengt aan jarenlange spanningen tussen moslims en hindoes in India.

In India zelf zijn vandaag in grote delen van het land winkels en bedrijven dicht uit angst voor grootschalige rellen. Op de plek waar nu de Ram-tempel staat stond meer dan 500 jaar lang de Babri Moskee. In 1992 maakte een groep woedende hindoes de moskee met de grond gelijk. Tijdens gevechten in de dagen daarna kwamen bijna 2000 mensen om het leven. En nog eens tien jaar later toen de gewelddadige sloop van de moskee herdacht werd door hindoes, kwamen in de deelstaat Gujarat meer dan duizend mensen om het leven - vooral moslims.

Sommige hindoes claimen dat de moskee op zijn beurt bovenop de ruïnes van een Ram-tempel was gebouwd, maar daar is geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor.

"Premier Modi probeert een signaal te geven dat we trots moeten zijn op onze eigen culturele en religieuze wortels", denkt Dhingra. Hij is vooral blij dat het eindelijk gelukt is om de tempel na al die jaren te realiseren.

Indiase Vaticaan

Niet alleen de tempel is nieuw, de hele stad heeft een make-over van miljarden euro's ondergaan. Terwijl de tempel betaald is door donaties vanuit heel de wereld, is de stad zelf verbouwd met overheidsgeld. Maar dat moet terugverdiend worden met de 50 miljoen toeristen die straks jaarlijks verwacht worden in het 'Vaticaanstad' van de hindoes.

De vrouw van de pandit, Sheila Bhagwant, zegt dat veel van de aanwezigen vandaag in de Sri Radha Krishna mandir plannen hebben om komend jaar naar India te gaan. "Mijn man en ik willen deze zomer zelf gaan om de tempel te zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl