Juventus blij

Juventus koploper na Serie A-weekend dat werd overschaduwd door racisme

Juventus is voorlopig de koploper in de Italiaanse Serie A. De uitwedstrijd tegen Lecce werd met 0-3 gewonnen.

Dusan Vlahovic maakte twee doelpunten. De eerste in de 59ste minuut en de tweede negen minuten later. In de 85ste minuut maakte Gleison Bremer de derde Turijnse treffer.

Juventus heeft nu een punt meer dan Internazionale, maar heeft ook een wedstrijd meer gespeeld. Inter speelt maandag in Saudi-Arabië in de finale van de Italiaanse Supercup tegen regerend landskampioen Napoli. Deze ploegen kwamen daarom dit weekend niet in competitieverband in actie.

In Italië was dit weekend voetbal niet het hoofdthema, dat was racisme. Zaterdagavond werd AC Milan-doelman Mike Maignan racistisch bejegend door de fans van Udinese. Hij liep daarna met zijn medespelers van het veld. Na een onderbreking werd de wedstrijd afgemaakt en won Milan met 3-2.

Maignan reageert op X

De doelman reageerde zelf op zondagavond op X nog op het incident. Hij zegt dat het hem niet als speler raakt, maar als man en vader. "Dit is niet de eerste keer dat mij dit overkomt. En ik ben niet de eerste die dit overkomt.

Hij zegt verder dat eerdere persberichten, reclamecampagnes en protocollen "niets hebben veranderd." Volgens hem draait het om het hele systeem. Hij wijst naar de daders, de toeschouwers, de club Udinese en de autoriteiten. "Als je niets doet, ben je ook medeplichtig."

De 28-jarige Maignan bedankt verder nog de scheidsrechter, zijn club AC Milan, de spelers van Udinese en iedereen die berichten heeft gestuurd. "Het is een moeilijk gevecht, dat tijd en moed zal vergen. Maar het is een gevecht dat we zullen winnen."

Ook in Engeland incident

FIFA-voorzitter Gianni Infantino reageerde op X ook op de gebeurtenissen in Italië. "Naast het proces van drie stappen (wedstrijd onderbreken, wedstrijd opnieuw onderbreken en wedstrijd staken), moeten we een automatische nederlaag invoeren voor het team waarvan fans zich racistisch hebben geuit en ervoor gezorgd hebben dat de desbetreffende wedstrijd werd gestaakt. Ook moeten er wereldwijde stadionverboden en strafrechtelijke vervolgingen komen voor de racisten."

Ook in Engeland was er zaterdag een incident. Coventry-speler Kasey Palmer werd op bezoek bij Sheffield Wednesday beledigd. Het Championship-duel werd enkele minuten stilgelegd.