Cristina Gutierrez
NOS Sport

Eerste vrouwelijke winnaar Dakar Rally sinds 2001, Van den Brink derde bij trucks

Cristina Gutierrez Herrero heeft historie geschreven in de Dakar Rally. De 32-jarige Spaanse is de eerste vrouwelijke winnaar van de woestijnrally sinds 2001.

Samen met Pablo Moreno eindigde de autocoureur vrijdag in Saudi-Arabië bovenaan in de Challenger Category, een van de acht categorieën waarin geracet wordt.

Gutierrez (in het dagelijks leven tandarts) en Moreno gingen de slotdag in als nummer twee van het klassement. De Amerikaanse leider Mitchell Guthrie verloor in het begin van de etappe veel tijd door diverse problemen, waarvan het Spaanse duo profiteerde.

Kleinschmidt ging Gutierrez voor in 2001

Met haar zege is Gutierrez pas de tweede vrouwelijke coureur die een eindklassement in de Dakar Rally weet te winnen. Alleen de Duitse autocoureur Jutta Kleinschmidt ging haar in 2001 voor.

In de drie hoofdcategorieën, motoren, auto's en trucks, deden zich op de slotdag geen grote verrassingen meer voor. Mitchel van den Brink is de enige Nederlander op het eindpodium in de 64ste editie van de Dakar Rally. De trucker moest de Tsjechen Martin Macik en Ales Loprais ruim voorlaten.

Titelverdediger Janus van Kasteren viel net naast het podium. Een derde plaats in de slotetappe bracht hem niet verder dan de vierde plek in het eindklassement.

Motoren en auto's

Bij de auto's stelde Carlos Sainz sr. zijn vierde eindzege veilig. De 61-jarige Spanjaard werd bij de finish opgewacht door zijn zoon, Formule 1-coureur Carlos Sainz jr. De zege in de slotrit was voor de Fransman Sébastien Loeb.

Trucker Mitchel van den Brink in actie in de woestijn

Sainz weet nog niet of hij zijn titel volgend jaar gaat verdedigen. "Op dit moment wil ik vooral genieten van de overwinning. Ik ga de komende weken nadenken over mijn toekomst", zei hij.

Dit jaar won Sainz geen enkele etappe, hij profiteerde vooral van pech bij concurrenten. "Op mijn leeftijd moet je veel en hard werken om op dit niveau mee te kunnen doen. Het gaat allemaal niet meer vanzelf."

Bij de motoren ging de eindzege naar de Amerikaan Ricky Brabec. Hij behield zijn leidende positie tijdens de laatste etappe en vergrootte zelfs zijn voorsprong op de nummer twee, de Botswaan Ross Branch. De Fransman Adrien van Beveren kwam na 5.000 kilometer verdeeld over twaalf etappes slechts anderhalve minuut tekort voor de tweede plek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl