Ter illustratie
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Vergunning moet malafide glazenwassers tegengaan in Zaanstad

Zaanstad legt als eerste gemeente in Nederland een vergunningsplicht op aan glazenwassers. Burgemeester Jan Hamming hoopt zo malafide glazenwassers in zijn gemeente aan te pakken.

Volgens de regionale omroep NH zijn er 1100 bedrijven in Zaanstad geregistreerd als glazenwasserij. Het merendeel daarvan is gevestigd in Zaandam-Oost. Volgens de burgemeester is de branche doordrenkt van criminele netwerken in dat gebied.

"Criminele netwerken houden deze sector in een ijzeren greep. Het is schokkend hoe ze te werk gaan: afpersing, oplichting, geweld, uitbuiting, witwassen en ga zo maar door. Dit heeft impact op de leefbaarheid en veiligheid", aldus Hamming. "Hiervoor wordt vooral gebruik gemaakt van arbeidsmigranten, die via tussenpersonen naar Zaandam-Oost gehaald worden en hier worden gehuisvest."

Verplicht pinnen

Glazenwassers in de Noord-Hollands gemeente moeten vanaf 1 juli 2024 een vergunning hebben. Klanten mogen vanaf dan ook niet meer contant afrekenen.

Hamming benadrukt dat glazenwassers die zich wel aan de regels houden ook worden benadeeld door de malafide praktijken van anderen. "Ook bewoners zien de gevolgen voor de leefbaarheid en veiligheid in de wijken, want het werkt door in woonoverlast, in het onderwijs en allerlei andere aspecten en voorzieningen. Een vergunningplicht geeft ons meer mogelijkheden om te controleren, te handhaven en te voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl