Op de A12 bij Bunnik is vanmorgen een vrachtwagen van de weg geraakt en op de vangrail geëindigd
NOS NieuwsAangepast

Ongelukken door gladheid op Nederlandse wegen

Door sneeuwbuien, sneeuwresten en bevriezing kan het glad zijn op de Nederlandse wegen. Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgegeven, vooralsnog geldt deze door heel het land voor het grootste deel van de dag.

Op meerdere wegen in het land werd het zo glad dat auto's op elkaar botsten, op de A12 bij Bunnik gleed vanmorgen een vrachtwagen van de weg af. De chauffeur bleef ongedeerd.

Op de A5 richting Hoofddorp is de file opgelopen tot ruim een uur door een ongeluk. Door schade aan de vangrail is een rijstrook afgesloten, automobilisten wordt aangeraden via de A9 en de A4 te rijden.

A44 urenlang dicht

Vannacht was de snelweg A44 tussen Leiden en Wassenaar urenlang afgesloten geweest in de richting van Den Haag. Rond middernacht bleek de snelweg in een ijsbaan veranderd, zoals een lokale fotojournalist het omschrijft.

Door de gladheid botsten meerdere auto's tegen elkaar, daarbij vielen voor zover bekend geen gewonden. Rond 03.00 uur werd de snelweg weer opengesteld.

Op meerdere plekken in het land waren ongelukken door de gladheid:

A44 bij Leiden uren afgesloten door gladheid: meerdere auto's tegen elkaar

Ook op de A4 bij Badhoevedorp en de N205 bij Haarlem is het glad. Op die laatste weg reed rond 04.15 uur een auto tegen de vangrail aan. De bestuurder raakte lichtgewond, maar hoefde niet naar het ziekenhuis.

In heel Nederland kan het 'verraderlijk glad' zijn, zo waarschuwt het KNMI. Automobilisten in Limburg worden bovendien gewaarschuwd voor dichte mist, waardoor het zicht kan afnemen tot minder dan 200 meter.

In Groningen en Drenthe moesten busreizigers rekening houden met vertraging: vanwege de gladheid konden de bussen in de provincies tot 06.00 uur niet uitrijden. Rond 08.00 zou de dienstregeling weer hervat zijn.

Komende middag zou de gladheid in vrijwel heel Nederland verdwenen moeten zijn, een actueel overzicht van files en werkzaamheden is hier te vinden.

Wat kan je doen om te voorkomen dat je door de gladheid bij een ongeluk betrokken raakt?

Zo moet je rijden bij sneeuw en gladheid

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl