Muurschilderingen ter nagedachtenis van de schietpartij in Uvalde
NOS Nieuws

'Politie maakte cruciale fouten rond schietpartij Texas'

De politie heeft cruciale fouten gemaakt in de reactie op de schietpartij op een basisschool in Uvalde in Texas in 2022. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie dat vandaag is gepubliceerd.

Bij de schietpartij kwamen 19 kinderen en twee leraren om. Het ministerie van Justitie spreekt van een tekort aan "leiderschap, besluitvorming, tactiek, beleid en training" bij het politiekorps dat moest ingrijpen toen er een schutter rondliep op de Robb Elementary School. Hierdoor ontstond een warrige reactie en een late confrontatie met de schutter.

De onderzoekers concluderen dat agenten onmiddellijk een klaslokaal hadden moeten binnendringen om de schietpartij te stoppen. In plaats daarvan lieten ze de dader meer dan een uur met de slachtoffers in een klaslokaal blijven.

Een interventieteam onder leiding van de grenspolitie viel uiteindelijk het klaslokaal binnen en doodde de schutter, de 18-jarige Salvador Ramos.

De reactie van de politie op het bloedbad werd hevig bekritiseerd nadat bekend werd dat de gealarmeerde agenten meer dan een uur in een gang hadden gewacht, terwijl de schutter zich in een klaslokaal had verschanst. Tegelijkertijd belden mensen in paniek het alarmnummer vanuit het schoolgebouw.

Bekijk hier de beelden. Ze kunnen als schokkend ervaren worden:

Nieuwe beelden van schietpartij op basisschool in Texas

In een rapport uit juli 2022 werd het chaotische optreden ter plaatse al beschreven en geconcludeerd dat de wetshandhavers "er niet in slaagden prioriteit te geven aan het redden van de levens van onschuldige slachtoffers boven hun eigen veiligheid."

Het onderzoek van het ministerie van Justitie wil een onafhankelijke analyse van de gebeurtenissen bieden. Hieruit moeten autoriteiten die moeten reageren op schietpartijen lessen trekken.

In augustus 2022 werd de politiecommandant van het schooldistrict in Uvalde ontslagen door de directie van de school. Het schooldistrict waar de Robb Elementary School onder valt heeft zijn eigen politiedienst, waar het schoolbestuur zeggenschap over heeft. Het bestuur stemde unaniem in met het ontslag van deze Pete Arredondo, die dienst had ten tijde van de schietpartij.

Salvador Ramos groeide zelf op in Uvalde. Hij zou tot zijn daad zijn gekomen na een ruzie met zijn oma bij wie hij woonde. Hij sprak graag over wapens. Op 17 mei, de dag nadat hij 18 was geworden, kocht hij van zijn verjaardagsgeld een semiautomatisch wapen en een paar dagen later een tweede. Dat kon omdat in de staat Texas sinds vorig jaar een wet geldt die dat voor 18-jarigen onder voorwaarden mogelijk maakt.

Zijn oma was de eerste die hij neerschoot voordat hij naar de basisschool reed. Zij werd in haar gezicht geschoten, maar overleefde het. De school zelf staat op het punt om te worden gesloopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl