In Den Haag is positief gereageerd op de vrijspraak van Wilders. Premier Rutte spreekt van prima nieuws voor Wilders, "met wie wij op basis van het gedoogakkoord goed kunnen samenwerken".

VVD-fractieleider Blok is tevreden omdat de vrijheid van meningsuiting "een groot goed" is voor de VVD, die nu niet wordt ingeperkt. "Ik ben gelukkig met de uitspraak."

'Respect en fatsoen'

CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma noemt het vonnis evenwichtig. Hij voegt eraan toe dat het CDA er zeer aan hecht dat het maatschappelijk debat "met respect en fatsoen" wordt gevoerd. "Het CDA zal Wilders hierop aanspreken als mensen onnodig worden gekwetst door zijn uitspraken."

PvdA-leider Cohen vindt dat de uitspraak "heel veel ruimte biedt om in de samenleving het debat op het scherpst van de snede te voeren. En ik ga daar graag aan meedoen. Als het nodig is, zal ik Wilders in het debat ook bestrijden."

'Vertrouwen in de rechtspraak'

Ook D66-leider Pechtold is blij met de uitspraak. Maar hij voegt eraan toe dat dit geen vrijbrief mag zijn die aanzet tot haat, ook niet voor politici. "Ik vind het overigens teleurstellend dat Wilders nog steeds zijn vertrouwen in de rechtspraak niet wil uitspreken."

GroenLinks-Kamerlid Dibi benadrukt dat het debat in de samenleving thuishoort "en niet in de rechtszaal". "Deze belangrijke vrijspraak opent de weg voor Geert Wilders om zijn belofte na te komen en nu het debat echt aan te gaan met de mensen die menen dat hij hun waardigheid aantast. Wat een doorbraak zou dat zijn."

STER reclame