Koning Willem-Alexander en koningin Máxima op het balkon van paleis Noordeinde op Prinsjesdag
NOS NieuwsAangepast

Voor het eerst is twee derde van Tweede Kamer voor belastingaanslag Oranjes

Voor het eerst in de parlementaire geschiedenis eist twee derde van de Tweede Kamer dat de koning belasting gaat betalen over zijn inkomen. In het parlement willen ruim honderd Kamerleden dat er iets verandert aan de zogenoemde 'fiscale vrijstellingen' van de leden van het Koninklijk Huis.

De tweederdemeerderheid in zowel de Tweede als de Eerste Kamer is belangrijk, omdat daarmee voor het eerst de kans bestaat dat de Grondwet wordt gewijzigd. Daarin is vastgelegd dat koning Willem-Alexander en een deel van zijn familie geen loon- en inkomstenbelasting hoeven te betalen. Een grondwetswijziging is een zeer lastige procedure die jaren kan duren.

In de Tweede Kamer vindt nu het jaarlijkse debat over de begroting van het Koninklijk Huis plaats. De PVV, sinds de verkiezingen van november de grootste partij, heeft gezegd een D66-plan te steunen. In dat plan van D66-Kamerlid Sneller staat dat de regering een wetsvoorstel moet voorbereiden om de vrijstelling van de inkomstenbelasting op te heffen. De volgende premier moet er dan verder mee gaan.

Dezelfde regels

In de Tweede Kamer wordt al bijna tien jaar gediscussieerd over de belastingvrijstellingen van de Oranjes. Tot nu toe waren het alleen de linkse partijen, zoals PvdA, GroenLinks, SP en D66, die hier bij premier Rutte op aandrongen, omdat ze de uitzonderingspositie niet bij een modern koningshuis vinden passen. Voor de koning en zijn familie moeten dezelfde regels gelden die voor alle Nederlanders gelden, is hun argument.

Nieuwe partijen zoals NSC en BBB vinden dit ook en net als de grootste partij PVV hebben ze dat standpunt in hun verkiezingsprogramma gezet. BBB-Kamerlid Keijzer benadrukt dat het Nederlandse koningshuis in een tijd van polarisatie "een zegen is". Maar het betalen van inkomstenbelasting vindt ze "misschien een goed idee". Overigens werd later in het debat duidelijk dat BBB is gaan twijfelen. "Ik worstel toch wel, laten we er goed over nadenken", aldus Keijzer.

"Elke Nederlander moet bijdragen aan de schatkist, dus ook de koning", stelt NSC-Kamerlid Van Vroonhoven in het debat. De partij wil beginnen met het belasten van het inkomen. "Maar we vinden het ook goed om te beginnen met het belasten van de AA-auto's, daar is geen grondwetswijziging voor nodig."

De tweederdemeerderheid tekende zich in oktober al af, die kon voor premier Rutte vandaag dus geen verrassing meer zijn. Tot nu toe heeft hij de verzoeken om een blauwe envelop te sturen naar de koning altijd afgewimpeld. Er was geen "constitutioneel toereikend draagvlak" voor, schreef Rutte een jaar geleden. Verder vond hij dat koning Willem-Alexander een "bijzondere rol" heeft in Nederland en dat het een "ontzettende hoop administratief gedoe" is om de wet aan te passen.

De VVD en christelijke partijen als het CDA, ChristenUnie en de SGP waren altijd tegen, omdat ze vonden dat de koning een andere positie en status heeft en niet aangeslagen hoefde te worden als 'gewone burger'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl