NOS Voetbal

Martens had niet in planning om nu al trainer AZ te worden: 'Niveau snel omhoog'

Martens had niet in de planning nu al hoofdtrainer van AZ te zijn

Maarten Martens leidde donderdag zijn eerste training als hoofdtrainer van AZ. Heel anders ervaarde de 39-jarige Belg het niet, zijn nieuwe rol als opvolger van de woensdag ontslagen Pascal Jansen.

"Puur het training geven blijft hetzelfde. Toen ik gisteravond naar bed ging, voelde het wel anders...", geeft Martens toe. Als speler werd hij in 2009 kampioen met AZ, de afgelopen jaren werkte hij bij de club als trainer van Jong AZ en dit seizoen assistent van Jansen.

Woensdag hoorde hij over het ontslag van Jansen. En, niet veel later, dat hij de opvolger moest worden. "Toen ik 's ochtends naar de club kwam, had ik niet het gevoel dat ik het die avond over zou moeten nemen."

Hij weet wat hem te wachten staat: "Wij moeten zo snel mogelijk het niveau weer omhoog krikken."

'Wrang gevoel'

Martens begint met een dubbel gevoel aan zijn nieuwe klus. "In eerste instantie was er vooral het wrange gevoel dat het ons niet helemaal gelukt is. Het is niet dat we heel ver weg zijn, maar de laatste tijd was het niet zoals we het met zijn allen willen."

Na een sterke start van het seizoen, met acht zeges in de eerste tien duels, zakte het in bij AZ. Prestaties vielen tegen en het spel sprankelde niet meer. "We hadden gehoopt het tijdens het trainingskamp in de winterstop in goede banen te leiden", aldus Martens. "Als dat dan niet lukt, en de hoofdtrainer gaat eruit, voelt dat niet fijn."

Martens heeft oog voor AZ-jeugd : 'Met jonge jongens is er enorme groei mogelijk'

"Met name in de laatste wedstrijd merk je dat het helemaal niet meer lukte, zoals het zou moeten lukken. Zoals wij aan onze stand verplicht zijn", aldus Martens. Na dat bekerduel met Quick Boys (AZ ging na strafschoppen door) volgde het ontslag van Jansen.

"Ik zei vrij snel 'ja' toen ik de vraag kreeg. Het hoofdtrainer zijn is iets dat ik op termijn heel graag zou willen. En ook heel graag bij deze club, mijn club. Maar ik had niet op de planning staan dat het nu al zou zijn."

Huiberts: 'Meteen duidelijk'

Volgens technisch directeur Max Huiberts heeft AZ met Martens de ideale opvolger van Jansen in huis. "Niet voor het eerst. Zo ging het de vorige twee keer ook", wijst Huiberts op het op dezelfde manier doorschuiven van Arne Slot (na vertrek John van den Brom) en Jansen (na ontslag Slot).

"Voor ons was het meteen duidelijk dat Maarten het moest worden." Martens kent de club, de spelers, en bij AZ misschien nog wel belangrijker: de talenten.

AZ had met Martens logische opvolger Jansen al in huis: 'Was meteen duidelijk'

"Natuurlijk zou het mooi zijn als het met veel eigen jeugd kan, maar dat is niet wat hij van ons meekrijgt", zegt Huiberts. En dan, klip-en-klaar: "Hij moet zorgen dat we de doelstellingen halen."

Rek

Martens hoopt dat er een belangrijke rol kan zijn voor de talenten waar hij zelf al veel mee werkte. "Er zit rek in deze groep. En natuurlijk hoop je op een rol voor spelers uit de eigen jeugd. Dat is ook een punt bij deze club. Maar we moeten letten op de mix. Ik heb zeker oog voor de jeugdspelers, maar ook voor spelers met leiderskwaliteiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl