Geert Wilders zegt dat hij na zijn vrijspraak weer wat vertrouwen heeft gekregen in de Nederlandse rechtspraak. De rechtbank in Amsterdam sprak hem vanmorgen op alle punten vrij.

Wilders noemde vanochtend het vonnis van de rechtbank een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting. "Ik ben ontzettend verheugd en blij", zei de PVV-leider kort na de uitspraak.

"Gelukkig mag je islamkritiek hebben en word je in het publieke debat niet de mond gesnoerd." Wilders zei ook dat hij met zijn uitspraken soms de bedoeling had grof en denigrerend te zijn.

"Mensen in Nederland weten nu dat ze, ook als het om islamkritiek gaat, zonder strafbaar te zijn kritiek kunnen leveren. Dat is pure winst voor het debat", aldus Wilders.

Richten op de politiek

Wilders zei dat er een last van zijn schouders is gevallen. "Anderhalf jaar lang bezig zijn met zo'n politiek proces, gaat je niet in de koude kleren zitten." Hij wees erop dat hij zich nu weer volledig kan richten op de politiek.

Wilders' advocaat Moszkowicz is blij met de uitspraak. "Het belang van deze zaak overstijgt het belang van de heer Wilders alleen. Met name daarom ben ik ook als burger blij."

Politiek Den Haag reageert ook positief op het vonnis. Premier Rutte spreekt van prima nieuws voor Wilders.

Klacht bij VN

De mensen die aangifte deden tegen Geert Wilders zijn teleurgesteld dat hij is vrijgesproken. Voorzitter Azarkan van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders: "De rechter heeft gesproken, dus daar moeten we ons bij neerleggen". Hij vindt een aantal uitlatingen van Wilders wel discriminerend en overweegt een gang naar het Europese Hof.

Hoger beroep in Nederland is niet mogelijk omdat zowel het Openbaar Ministerie als de de verdediging om vrijspraak hadden gevraagd.

Een aantal andere organisaties van minderheden kondigde direct na de uitspraak aan bij het mensenrechtencomité van de VN een procedure te beginnen. Volgens die organisaties is het recht van minderheden om gevrijwaard te blijven van haatzaaien geschonden.

Geschokt

Advocaat Sarolea, die een klager in het proces bijstaat, is door de motivatie van de rechtbank geschokt. "We hadden onze hoop gevestigd op de uitlatingen met oorlogstaal", aldus Sarolea. Hij doelt onder meer op Wilders' uitspraak dat er in Nederland een strijd gaande is tegen de islamisering en dat we ons daar tegen moeten verdedigen.

"Daarvan heeft de rechter gezegd dat Wilders echt op de grens zit, maar hij het toch mag doen. Die motivering geeft groen licht voor het kruiden van je betoog met uitlatingen die aanzetten tot haat."

STER reclame