Studenten aan de Universiteit van Amsterdam
NOS Nieuws

Opleidingen voor kunstmatige intelligentie steeds populairder

Opleidingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) worden in Nederland steeds populairder. Dat blijkt uit een rondgang van Het Financieele Dagblad langs universiteiten en hogescholen. Ook bedrijven weten de opleidingen vaker te vinden voor praktijkopdrachten voor studenten.

De krant vroeg de onderwijsinstellingen in afgelopen week naar het aantal inschrijvingen. Het gaat om voorlopige cijfers; de deadline voor het inschrijven is in mei. Vooral de Engelstalige opleidingen zien een stijging van het aantal aanmeldingen.

Zo begon de opleiding aan de Breda University of Applied Sciences in 2021 met zestien studenten. In 2023 waren dat er 160 en het aantal vooraanmeldingen staat nu op 308.

Op de Universiteit van Amsterdam nam het aantal studenten in de bachelor AI toe van 88 in 2019 naar 131 nu. De master AI zag een stijging van 96 naar 179. De Hogeschool Rotterdam had 49 studenten in 2022 en 94 studenten vorig jaar.

De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie is al decennia gaande. Maar recent is AI, met name door de komst van geavanceerde tekstgenerator ChatGPT, in een stroomversnelling geraakt. AI gaat een grote rol spelen op de arbeidsmarkt, verwachten experts. Een 24-jarige student in Breda zegt tegen het FD dat het "een fijn idee is om straks zekerheid te hebben op de arbeidsmarkt".

Bedrijven kloppen vaker bij de opleidingen aan met vragen, schrijft de krant. Die vertalen zich dan weer in praktijkopleidingen voor de studenten. "De een ziet volop mogelijkheden terwijl de ander wordt overvallen door deze ontwikkeling", zegt lector Pascal Wiggers van de Hogeschool van Amsterdam.

Engels gewilder

De Rijksuniversiteit Groningen ziet alleen een stijging in de Engelstalige opleiding AI; de Nederlandstalige variant heeft vooralsnog geen extra aanmeldingen. De Hogeschool van Amsterdam ziet een kleine stijging in de Nederlandstalige master. Afgelopen week stond de teller er op 26 aanmeldingen, vorig jaar rond deze tijd waren dat er 12.

De keuze voor het Nederlands is een bewuste keuze, zegt Wiggers tegen de krant. "We leren studenten om AI-toepassingen voor het Nederlands te ontwikkelen. Hier opereren vraagt ook kennis van de juridische, ethische en maatschappelijke context."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl