Een beeld uit de Elfstedentocht van 1942.
NOS NieuwsAangepast

Podcast Oog: de Caroline-documentaire en vrouwen in de Elfstedentocht

Er zijn nieuwe amateurbeelden opgedoken van de Elfstedentocht van 1942. Ze zijn verrassend helder en scherp en zijn gedigitaliseerd. Opvallend zijn de vrouwelijke schaatsers die voorbij komen. Oud-marathonschaatser Jessica Merkens schreef eerder een boek over de verhalen van vrouwen in de Elfstedentocht: Op eigen houtje. Merkens vertelde aan presentator Lucella Carasso dat ze nooit eerder vrouwelijke schaatsers had gezien bij die Elfstedentocht van '42.

De timing had niet beter gekund voor politiek verslaggever en documentairemaker Jaïr Ferwerda. Hij kreeg twee dagen voor de val van het kabinet toestemming om BBB-voorvrouw Caroline van der Plas te volgen. Hij legde de zenuwslopende campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen vast in de documentaire CAROLINE. Presentator Coen Verbraak vroeg aan Ferwerda of hij de politica niet langer had willen volgen, nu er veel moeilijke gesprekken worden gevoerd tussen de grote partijen.

Voormalig huisarts en politicus Rob Oudkerk maakte een documentaireserie over antisemitisme in Nederland. Hij is zelf Joods, maar stond daar eigenlijk nooit echt bij stil. Elisabeth Steinz sprak met hem over de documentaire die hij maakte over de toename van antisemitisme na 7 oktober, de dag dat de oorlog tussen Israël en Hamas begon.

Wat gaat er om in het hoofd van een pestkop? Journalist Saskia Loenen werd vroeger gepest en besloot contact te zoeken met een pestkop van vroeger. Ze schreef erover in NRC. Een antwoord op de vraag waarom hij haar pestte kwam er niet, maar een andere pester besloot wel een brief te schrijven. Die voormalige pestkop schoof samen met Loenen aan bij Mieke van der Weij.

Deze aflevering van Het Beste uit het Oog kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren.

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Lang verhaal kort: elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl