Een sneeuwballengevecht
NOS Nieuws

Een paar dagen winterweer en soms sneeuwbuien

De komende dagen kan het land op veel plekken wit kleuren. De sneeuwval kan nog een paar dagen aanhouden, vooral in het zuiden van het land.

De sneeuw vandaag is te danken aan de koude luchtstroom die vanuit het noorden van Noorwegen wordt aangevoerd. In het midden en zuiden van het land kan er 1 tot 5 centimeter vallen. De wind en de temperaturen zijn niet zo gunstig dat de sneeuw vandaag lang blijft liggen. Behalve in Limburg, daar kan het door de hogere ligging langer wit kleuren.

Dit zijn beelden van vanochtend:

Vanuit de lucht: sneeuw kleurt Nederland wit

Morgenochtend ligt de temperatuur op veel plekken net op of net onder het vriespunt. Daardoor kunnen er dikkere sneeuwvlokken vallen. In de loop van de dag stijgt de temperatuur slechts enkele graden.

Woensdag komt de kou niet uit het noordwesten, maar vanuit het zuiden. In Frankrijk en België krijgen ze te maken met flink wat winterse neerslag. In de Ardennen kan dan 15 tot 25 centimeter sneeuw vallen. Nederland ligt net op de grens van dat weergebied. "Dat front kan 100 kilometer verschuiven", zegt NOS-weerpresentator Marco Verhoef. Dan wordt sneeuw verwacht in het zuiden van het land, maar dat hangt af van dat koufront.

Vanaf donderdag daalt de temperatuur, maar neemt het aantal winterse buien af en laat de zon zich weer zien. Daardoor koelt het 's avonds sneller af; van -3 tot -7 graden in de nacht. Als er een sneeuwdek ligt daalt de temperatuur nog sneller en kan het fors gaan vriezen.

Na weekend warmer

Tegen het weekend stijgt de temperatuur echter weer, en dan lijkt het winterse weer op zijn retour. Vanaf zondag gaat de temperatuur volgens de verwachting omhoog en is het weer als vertrouwd: regenachtig en winderig bij een graad of 8.

Tot morgen geldt code geel. Het KNMI waarschuwt voor gladheid door de vallende/smeltende sneeuw. In de dagen erna is geen weerswaarschuwing van kracht, maar automobilisten kunnen nog wel eens verrast worden door een glad wegdek door de smeltende sneeuw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl