Duitse boeren sluiten protestweek af met grote tractorbetoging in Berlijn
Boze Duitse boeren sluiten een week van betogingen vandaag in Berlijn af met een groots tractorprotest. Zo'n 10.000 demonstranten hebben zich aangemeld en naar verwachting komen er ongeveer 5000 trekkers naar de hoofdstad.
Zwaartepunt van de demonstratie ligt bij de Brandenburger Tor, op loopafstand van de Bondsdag. Daar was het gisteravond al zo vol dat de politie nieuwkomers naar uitwijkgebieden bij het Olympiastadion leidde.
Toeterend trokken de voertuigen door de stad:
Het protest is het einde van de Wutwoche waarin de boeren hun onvrede over bezuinigingsplannen uitten met protestbijeenkomsten, trekkertochten en het afsluiten van snelwegen. Dat leidde tot veel overlast in het land. "Nog eenmaal maken we de politiek duidelijk wat het betekent als je het concurrentievermogen en het bestaan van de boeren op het spel zet", laat organisator Deutscher Bauernverband weten in de oproep voor vandaag.
Toezeggingen
De regering-Scholz kondigde de bezuinigingen eind vorig jaar aan. Daardoor zouden een vrijstelling op de motorrijtuigenbelasting en korting op landbouwdiesel verdwijnen. Dat kost een gemiddeld agrarisch bedrijf duizenden euro's per jaar extra.
Naar aanleiding van eerdere protesten deed de regering al enkele concessies: landbouwvoertuigen blijven vrijgesteld van belasting en de dieselkorting wordt in drie fasen afgebouwd. De boeren eisen echter dat alle plannen van tafel gaan.
Een boerendelegatie gaat vandaag in gesprek met bewindslieden, maar minister Lindner van Financiën heeft al gezegd dat verdere toezeggingen onmogelijk zijn. "Ik kan niet beloven dat iedereen in de samenleving een bijdrage aan de bezuinigingen moet doen op eentje na."
Gat in begroting
De regering-Scholz moest plots meer bezuinigen omdat het begrotingstekort van de rechter niet verder mag oplopen. Daardoor moest de coalitie het overhaast eens worden hoe een gat van 60 miljard in de begroting gevuld moest worden.
De bezuinigingen en het geruzie erover binnen de regering stralen negatief af op de SPD-kanselier: zijn populariteit is gekelderd en in peilingen is zijn coalitie met de Groenen en de liberale FDP de meerderheid kwijt.