Bondskanselier Scholz temidden van duizenden demonstranten in Potsdam
NOS Nieuws

Duizenden mensen bij anti-extreemrechtse demonstraties in Duitsland

Duizenden mensen zijn in verschillende steden in Duitsland de straat op gegaan om te demonstreren tegen extreemrechtse groepen. Onder meer bondskanselier Scholz en ministers Baerbock en Schüle waren aanwezig bij een demonstratie in Potsdam.

Burgemeester Schubert had opgeroepen tot die demonstratie nadat bekend werd dat afgelopen najaar een omstreden extreemrechtse samenkomst had plaatsgevonden in zijn stad. Volgens Schubert waren zeker 10.000 deelnemers aanwezig bij het protest vandaag, meldt het Duitse persbureau DPA.

Een aantal dagen geleden maakte het journalistiek onderzoeksplatform Correctiv bekend dat de Duitse radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) op een bijeenkomst in Potsdam met een Oostenrijkse extremist gesproken had over massadeportaties als de partij aan de macht komt.

Racistische criteria

Op de bijeenkomst in november vorig jaar zouden hooggeplaatste AfD-politici, neonazi's en ondernemers een plan hebben besproken om miljoenen mensen op basis van racistische criteria Duitsland uit te zetten. In de Duitse politiek is met afschuw gereageerd op de onthulling.

"Laat zien dat we opkomen voor onze democratie", zei Schubert afgelopen vrijdag in een video op X. "Potsdam verdedigt zichzelf. Niet alleen als je uit de omgeving komt, ook van verder weg ben je welkom."

Burgemeester Schubert riep mensen op om naar de demonstratie in zijn stad te komen:

"Ik sta hier als een van de duizenden inwoners van Potsdam die opkomt voor de democratie en tegen het oude en nieuwe fascisme", citeert DPA de vandaag aanwezige minister Baerbock. Demonstranten houden protestborden omhoog met teksten als "Potsdam is kleurrijk", en "Nazi's eruit". Net als de bondskanselier woont Baerbock in Potsdam.

Ook in andere steden, waaronder Berlijn en Kiel, gingen duizenden betogers de straat op.

Deelstaatverkiezingen later dit jaar

Het zijn niet de eerste demonstraties sinds het nieuws over de extreemrechtse bijeenkomst werd onthuld. Gisteren waren er ook demonstraties in Duisburg en Hamburg. Daarbij waren enkele duizenden mensen aanwezig. De komende dagen worden meer demonstraties verwacht.

In september zijn er in drie oostelijke regio's van Duitsland deelstaatverkiezingen. Het gaat om gebieden waar de AfD veel aanhang heeft. Een van die gebieden is de deelstaat Brandenburg, waaronder ook Potsdam valt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl