Buurtbewoners in Des Moines (Iowa) maken de weg sneeuwvrij
NOS Nieuws

Uitzonderlijke kou in VS en Canada: gevoelstemperatuur tot 50 graden onder nul

Het noorden van de VS en delen van Canada kampen met een extreem koufront. Op sommige plekken zijn temperaturen tot -40 graden Celsius gemeten, met een gevoelstemperatuur van -50. Ook hebben de landen te maken een sneeuwstorm. De combinatie van die twee zorgt de komende dagen voor ijzige temperaturen.

Deze regio heeft wel vaker te maken met extreem strenge winters. Vorige winter kampten inwoners van de staten Iowa en Illinois ook al met opvallend lage temperaturen. Ruim 1,4 miljoen Amerikanen zaten toen door het winterweer zonder stroom. In Minnesota daalde de temperatuur tot -33 graden, met een gevoelstemperatuur van -40.

Dat de temperaturen nu nog lager zijn, is volgens lokale weerexperts erg uitzonderlijk. "Dit is iets wat we op sommige plekken van het land in tientallen jaren niet meer hebben gezien", vertelt een meteoroloog tegen CBC, de publieke omroep van Canada. Zo is het 52 jaar geleden dat het voor het laatst -40 graden werd in Edmonton, een stad in het zuiden van Canada.

Naast de kou is er ook sprake van een sneeuwstorm, met windstoten tot zo'n 90 kilometer per uur. Meerdere vluchten zijn daardoor geschrapt en sommige autowegen zijn onbegaanbaar.

Arctische lucht

De reden voor het koufront is de arctische lucht waar de landen mee te maken hebben. Die lucht is afkomstig uit het poolgebied en als de wind uit die richting waait kan dat voor lage temperaturen zorgen. Wanneer die lucht ook nog eens gepaard gaat met storm, zoals nu in de VS en Canada het geval is, kan het zorgen voor extreem lage temperaturen.

Deze man heeft zich goed ingepakt tegen de kou in Des Moines, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Iowa

Lokale autoriteiten waarschuwen dat bij deze temperaturen blootgestelde huid al binnen enkele minuten kan bevriezen. Ze benadrukken dat jonge kinderen, ouderen of mensen met een chronische ziekte extra voorzichtig moeten zijn. Ook roepen zij inwoners op om huisdieren binnen te houden als dat mogelijk is.

Voorverkiezingen

Het koufront had in ieder geval al invloed op de verkiezingsbijeenkomsten van een aantal Republikeinse presidentskandidaten. Onder andere oud-president Donald Trump zegde een aantal bezoeken aan de staat Iowa af. Komende maandag staat de Republikeinse voorverkiezing in de staat gepland, waarbij kiezers samenkomen om te bepalen welke kandidaat zij steunen bij de presidentiële verkiezingen van eind dit jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl