NOS Wielrennen

Debutant Dorenbos eindigt omnium als vierde, Hayter steekt weer een titel in de zak

Dorenbos maakt indruk bij EK-debuut op omnium, maar grijpt net naast medailles

Debutant Yanne Dorenbos is net naast het podium geëindigd op het onderdeel omnium bij de EK baanwielrennen in Apeldoorn. De 23-jarige Castricummer begon als nummer twee aan de afsluitende puntenkoers en koesterde zelfs een stille hoop op de Europese titel.

In de puntenkoers reed Dorenbos wederom een sterke race, maar op de momenten dat het er echt om ging waren de ervaren Belg Fabio Van den Bossche en de Brit Ethan Hayter hem toch telkens te slim af.

Maar ook de Belg en de Brit lieten zich verrassen door een aanval van de Deen Niklas Larsen, die een ronde pakte (20 punten) en zo in een klap aan kop ging. Uiteindelijk ging de titel toch naar Hayter. Het zilver was voor Larsen, het brons voor Van den Bossche.

Dorenbos werd verdienstelijk vierde, maar was toch wel teleurgesteld. "Balen", was de eerste gedachte van Dorenbos na afloop. "Vooraf zou een plek in de topvijf fantastisch zijn geweest. Maar ik had de benen om op het podium te komen."

Gemengde gevoelens bij debutant Dorenbos na vierde plek: 'Had de benen voor het podium'

Zondag krijgt Dorenbos op de puntenkoers een kans om die teleurstelling weg te spoelen.

Perfecte start

Het omnium begon met een zege van Dorenbos op het eerste van vier onderdelen, de scratch. De debutant, die vorig seizoen op de weg uitkwam voor het Spaanse Kern Pharma, zou normaal gesproken niet eens uitkomen op het olympische onderdelen.

Bij de Olympische Spelen in Parijs zal tweevoudig vice-wereldkampioen Jan-Willem van Schip vermoedelijk op het omnium uitkomen (want de renner op het omnium moet ook uitkomen op de koppelkoers), maar Van Schip rijdt vanavond met Yoeri Havik in de Vierdaagse van Bremen.

Vincent Hoppezak bracht het slechte nieuws op opgewekte wijze via Instagram.

In zijn plaats zou Vincent Hoppezak (vijfde op het WK in Glasgow) het omnium rijden, maar die brak vorige week zijn hand bij een wegtraining. En dus kreeg Dorenbos de kans en die greep hij met beide handen aan.

Op de scratch verraste hij alle concurrenten met een vroege aanval en bleef wereldtoppers Ethan Hayter en Simone Consonni voor. Titelverdediger Benjamin Thomas kwam niet in de buurt van de voorste plekken en trok zich zelfs terug na het eerste onderdeel.

  • NOS
    Debutant Yanne Dorenbos begon ijzersterk aan het omnium.
  • NOS
    Yanne Dorenbos verrast zijn concurrenten en sprint naar de zege op de scratch.
  • NOS
    Op het derde onderdeel, de afvalkoers, eindigt Dorenbos als vijfde.

Bij het tweede onderdeel, de puntenkoers, deed Dorenbos opnieuw heel goede zaken toen hij halverwege de wedstrijd een gat dichtte op Fabio Van den Bossche en vervolgens samen met de Belg een ronde voorsprong pakte.

Dat leverde het duo 20 punten op en daarmee een ruime voorsprong op de rest. Die voorsprong gaven ze niet meer uit handen. Van den Bossche won de temporace, voor Dorenbos, die na twee onderdelen wel aan de leiding ging.

Afvalkoers

Op het derde onderdeel, de afvalkoers, begon Dorenbos zeer attent voorin, maar kwam in het tweede deel toch in problemen. Met steun van het uitverkochte Omnisportcentrum in Apeldoorn wist de Nederlander het vege lijf te redden.

Sterker, met hangen en wurgen plaatste hij zich bij de beste vijf, maar toen hield het ook voor hem op. De Belg Van den Bossche won de afvalkoers en nam daardoor de leiding over van Dorenbos.

Yanne Dorenbos in actie tijdens het omnium.

De Nederlander volgde echter op slechts twee punten en dat is op de afsluitende puntenkoers, waar nog heel veel punten voor het oprapen lagen, een heel kleine marge.

Beslissende puntenkoers

In de puntenkoers reed Dorenbos wederom een sterke race, maar op de momenten dat het er echt om ging waren de ervaren Van den Bossche en Hayter hem toch telkens te slim af.

Maar ook de Belg en de Brit lieten zich verrassen door een aanval van de Deen Niklas Larsen, die een ronde pakte (20 punten) en zo in een klap aan kop ging. Dorenbos probeerde wat hij kon, maar kon zich niet meer mengen in de strijd om de medailles.

Hayter en Larsen gingen allebei met 121 punten richting de slotsprint, waar dubbele punten te verdienen waren. Maar ook Dorenbos gaf niet zomaar op en plaatste nog een keer een ultieme aanval, maar kwam net tekort.

  • NOS
    Yanne Dorenbos werd bij zijn EK-debuut meteen knap vierde op het omnium.
  • NOS
    De uitslag van het omnium bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn.

Uiteindelijk hoefde Hayter niet eens te sprinten voor zijn tweede Europese titel op het omnium. Hij bleef Larsen namelijk al voor op basis van gewonnen tussensprints. De Brit, die op de weg ook al vele zeges boekte namens Ineos, was ook al twee keer wereldkampioen op dit onderdeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl