In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Acht ton buitgemaakt in helpdeskfraude, vier jaar celstraf voor 21-jarige man

Een 21-jarige man uit Hoogezand moet vier jaar de gevangenis in vanwege helpdeskfraude, meldt RTV Noord. De man heeft 800.000 euro buitgemaakt door zich voor te doen als helpdeskmedewerker van een bank.

In 2021 deden 55 mensen die zeiden dat ze werden opgelicht aangifte. Tegen hen was gezegd dat er problemen waren met hun bankrekening en dat ze konden worden geholpen door op een link te klikken waarmee software werd geïnstalleerd. Zo kon de verdachte meekijken met handelingen en kon hij mensen bedragen laten overmaken.

Toen een vrouw vorig jaar argwaan kreeg, werd de man opgepakt. Ze moest volgens regionale omroep haar bankpas met pincode afgeven aan een koerier die bij haar zou langskomen. Daarop belde ze de politie. Die hield de koerier aan en dat bleek de verdachte te zijn.

Vlak voor zijn aanhouding gooide hij zijn telefoon weg. Daarop vond de politie duizenden gesprekken en lijsten met persoonsgegevens. De man werd ook verdacht van het stelen van sieraden en een antieke klok. Die had hij gestolen toen hij pinpassen bij zijn slachtoffers ophaalde.

De rechter rekent het de man zwaar aan dat hij misbruik maakte van de kwetsbaarheid van zijn slachtoffers. Zijn oudste slachtoffer was 95 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl