Bouterse verschijnt niet bij gevangenis en gaat zich volgens zijn vrouw ook niet melden
Desi Bouterse is op het moment dat hij zich moest melden, niet bij de gevangenis in Paramaribo verschenen. Enkele minuten eerder had zijn vrouw, Ingrid Bouterse-Waldring, tegen NOS-correspondent Nina Jurna gezegd dat hij zich ook niet gaat melden.
De Surinaamse oud-legerleider en oud-president moest zich om 13.00 uur Nederlandse tijd melden bij Santo Boma, de grootste gevangenis van Suriname net buiten Paramaribo.
Volgens de vrouw van Bouterse gaat hij zich niet melden:
Bouterse werd in december definitief veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982. Ook vier andere mannen werden veroordeeld. Drie van hen hebben zich wel bij de gevangenis gemeld.
De NDP, de partij van Bouterse, had partijleden opgeroepen vandaag van zich te laten horen bij het huis van de oud-legerleider. Zo'n honderd aanhangers van de oud-president hebben daar gehoor aan gegeven. Ook een aantal kopstukken van de partij is aanwezig.
'Hij laat zich niet vernederen'
Onder anderen partijprominent Ramon Abrahams heeft daar het woord genomen, schrijft de Surinaamse nieuwssite ABC. Abrahams zei volgens de site dat Bouterse zelf heeft aangegeven zich niet te zullen melden bij de gevangenis. "Gelooft u mij", zei Abrahams, "Bouterse is goed waar hij is."
De partijgenoot zei verder dat Bouterse "een echte revolutionair" is, die zich niet zal laten vernederen. "Nu niet, nooit niet", klonk het onder luid applaus.
Tot nu toe is het rustig in Paramaribo. Van tevoren had de politie rekening gehouden met onrust op deze voor het land historische dag: "Wij hopen niet dat er uitspattingen zullen zijn, maar houden er rekening mee. De inlichtingen- en de veiligheidsdiensten werken nu de klok rond."
Het is onbekend welke vervolgstappen het Openbaar Ministerie gaat nemen, nu Bouterse zich niet heeft gemeld bij de gevangenis.
Brief
Eerder wees het Surinaamse Openbaar Ministerie een verzoekschrift van advocaten van Desi Bouterse af. Het advocatenteam had gevraagd om de uitvoering van het vonnis tegen de oud-president en vier mede-veroordeelden te stoppen. De raadslieden beriepen zich in hun verzoekschrift op de in 2012 gewijzigde amnestiewet, waaronder Bouterse en andere verdachten vrijuit gingen.
Het verzoek werd in Suriname gezien als een soort laatste poging om Bouterse uit de cel te houden.
In mei volgend jaar zijn er verkiezingen. De partij van Bouterse, de NDP, kan mogelijk een coalitiepartner worden. Dan kan er beroep op de toekomstige president worden gedaan om Bouterse alsnog gratie te verlenen.
Bij de gevangenis wordt een aparte cel gebouwd voor Bouterse: