NOS NieuwsAangepast

Code oranje voor oosten en zuiden, topdrukte bij Wegenwacht door kou

Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor de provincies Overijssel, Gelderland, Limburg en Noord-Brabant. Door bevriezing of ijzel kunnen wegen, bruggen en fietspaden daar glad zijn of glad worden.

Vanavond en vannacht ligt de temperatuur opnieuw rond het vriespunt. Waar niet wordt gestrooid kan het glad worden door neerslag op de weg. Vanwege die gladheid had het KNMI voor meerdere provincies al code geel afgegeven, met uitzondering van Noord- en Zuid-Holland en Zeeland (geen waarschuwing).

Komend weekend gaat de temperatuur wat stijgen: zondag wordt het 4 tot 7 graden.

Drukte bij wegenwacht

Vanwege de kou is het al dagen erg druk bij de Wegenwacht van de ANWB. Er zijn extra medewerkers ingezet, die onder meer zijn teruggehaald van cursussen.

Aan anderen is gevraagd om vrije dagen in te leveren of extra diensten te draaien. "Daar is gehoor aan gegeven, maar druk blijft het", zegt een woordvoerder. De ANWB heeft vanochtend al ruim 2500 pechmeldingen gekregen. Het gaat vooral om lege accu's, bevroren portieren en sloten en vastzittende handremmen.

Vandaag zou het totaalaantal kunnen oplopen naar 7000 meldingen, verwacht de woordvoerder. Dat zijn er twee keer zo veel als op een reguliere donderdag. De ANWB vraagt mensen geduld te hebben in verband met langere wachttijden door de drukte.

'Ventileer altijd'

Ook verwarmingsmonteurs hebben aan werk geen gebrek, concludeert de branchevereniging. "Het gaat vaak om cv-ketels die niet of nauwelijks onderhoud hebben gehad en om oudere cv-ketels die eigenlijk al aan vervanging toe waren", zegt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland.

Vanwege de kou komen monteurs ook gevaarlijke situaties tegen. Zo komen ze in huizen waar de ventilatieopeningen zijn dichtgemaakt om de kou buiten te houden. In combinatie met een geiser, een gaskachel of een ander open gastoestel levert dat het risico op van koolmonoxidevergiftiging. Dat kan levensgevaarlijk zijn. Ventileren is altijd noodzakelijk, ook als het vriest, benadrukt de branchevereniging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl