EK handbal
NOS Sport

Spectaculaire start EK handbal met bijna 55.000 toeschouwers in voetbalstadion

  • Richard van der Made

    commentator EK handbal

  • Richard van der Made

    commentator EK handbal

In Duitsland praten ze maar al te graag over hoe mooi iets kan gaan worden. De term Sommermärchen, oftewel het zomersprookje, valt nog weleens bij het voetbal, zeker nu onze oosterburen dit jaar gastheer zijn van het EK.

Bij het handbal moet het Wintermärchen, het wintersprookje dus, de komende weken werkelijkheid worden. In 2007 veroverden de Duitse handbalmannen al eens de wereldtitel in eigen land. Bij het EK, dat donderdag in Duitsland is begonnen, hopen de Duitsers op een nieuw kunststukje.

Debbie Klijn krijgt het van dichtbij allemaal mee. Ze is voormalig doelvrouw van Oranje en woont al jaren in de regio Hamburg, waar ze speelde voor Buxtehuder SV. Bij die club is ze inmiddels ook alweer tien jaar keeperstrainer.

"Het gaat in de kranten en op straat regelmatig over het aanstaande wintersprookje. Dat kunnen ze hier wel goed", lacht Klijn. "Maar de druk op het team is enorm. Gaat het mis, worden ze met de grond gelijkgemaakt. Zo gaat dat in dit land."

Handbal in voetbalstadion

De kop is er inmiddels vanaf, een opwarmertje voor het sterke Duitsland. Zwitserland had in de openingswedstrijd geen schijn van kans, vooral dankzij een subliem optreden van de ervaren keeper Andreas Wolff (27-14). Vandaag komt Nederland voor het eerst in actie tegen Georgië.

De ouverture van het EK, met een woordje vooraf van de Bundespräsident, moest een waanzinnig spektakel worden. En dat gebeurde ook. Locatie was het voetbalstadion van Fortuna Düsseldorf, dat met extra tribunes voor de al bestaande zitplaatsen plaats bood aan 53.586 toeschouwers.

Klijn is verrast dat er in een voetbalstadion wordt gespeeld. "Het is echt bijzonder en nooit eerder gebeurd op deze manier", vertelt de ex-keepster, die tot 120 interlands kwam voor Oranje. "Ik keek er best van op dat ze dit zouden doen. Het is toch apart, want er zijn maar drie overdekte stadions in Duitsland."

"Je moet ook altijd maar afwachten hoe het door de mensen wordt opgepakt. Je neemt dus best een risico, want het gaat om een groot project. Bij voetbal zie je al weinig als je helemaal bovenin zit. Een handbalvloer is nog kleiner. Maar voor de spelers is het natuurlijk fantastisch om mee te maken. Ook voor Duitse begrippen is het speciaal."

Wereldrecord

"Zoveel mensen bij een handbalwedstrijd is een wereldrecord", weet ook Henk Groener. Hij was zowel bondscoach bij de Nederlandse mannen als vrouwen (tussen 2009 en 2016) en bekleedde diezelfde functie tot voor kort ook bij de Duitse vrouwen, waar Klijn een van zijn assistenten was. Tegenwoordig is Groener trainer van Borussia Dortmund.

"Handbal in Duitsland is echt traditie. De hallen zitten overal vol. Dat was al zo toen ik hier zelf speelde", vertelt Groener. "Bij een grote club als Kiel komen iedere thuiswedstrijd 10.000 mensen kijken. En zo kan ik meer voorbeelden noemen."

Groener wijst ook op het enorme verschil in leden. "De Duitse bond heeft er 800.000, in Nederland stopt het wel bij ongeveer 50.000. En het land is natuurlijk veel groter, met meer inwoners. Maar het is ook zo dat ze in Duitsland een sterke competitie hebben. Die missen we in Nederland, terwijl de nationale teams het wel goed doen."

Klijn: "Duitsland is ook echt een sportland, hè? Je ziet fans die al 25 jaar op hetzelfde plekje in de hal zitten. Ze ervaren het als een familiegevoel. Veel kinderen handballen in de winter ook op school, dus ze komen er al vroeg mee in aanraking. Dat speelt best een rol. De sport is ook nog eens iedere week live op tv. Ook dat helpt in de uitstraling en belangstelling."

Nederland

Groener en Klijn kijken uit naar het EK. De opmars van het Nederlandse team volgen ze uiteraard op de voet. "Het is een grote aderlating dat Kay Smits er niet bij is", vinden ze allebei. Smits won vorig seizoen met SC Magdeburg de Champions League en geldt al jaren als de onverstoorbare doelpuntenmachine van Oranje.

Kay Smits

Eind vorig jaar werd de Limburger getroffen door een ontstoken hartspier. Hij moet rust houden. "Dat gaat wel wat uitmaken, maar wie weet staat zijn vervanger er ineens. Zo kan het soms ook gaan", weet Klijn.

"Het team heeft al flinke stappen gemaakt. Onvoorstelbaar hoe ze zich de afgelopen jaren ontwikkeld hebben. Kijk naar Dani Baijens, die hier speelde bij HSV. Hij gaat nu zelfs naar Paris Saint-Germain."

Optimisme

Nederland is op het EK ingedeeld bij Georgië, Bosnië en Herzegovina en Zweden. De eerste twee landen plaatsen zich voor de hoofdronde, waarin nog eens vier wedstrijden worden gespeeld. Groener is optimistisch: "De groep achter de vaste basis vind ik beter geworden. Ze spelen mooi en onderscheidend handbal. Op het vorige EK verrasten ze. Nu is de situatie anders."

En de Duitsers? Groener hoopt ook dat zij presteren. "Dat is alleen maar goede reclame voor ons. Ik ben heel benieuwd. Ze zitten net achter de absolute top met Frankrijk en Denemarken. Maar het thuisvoordeel kan zeker een voordeel zijn. Het is in elk geval een uniek evenement, waar ik me op verheug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl