Bouterse vorige maand bij een vergadering van de NDP
NOS Nieuws

Bouterse moet zich vrijdag melden bij gevangenis in Suriname

Desi Bouterse moet zich vrijdag melden bij een Surinaamse gevangenis. Dat schrijft het Openbaar Ministerie in Suriname in een persbericht.

Gisteren werd bekend dat het Surinaamse OM een verzoekschrift van de advocaten van de vijf veroordeelden in het Decembermoordenproces had afgewezen. Het advocatenteam had gevraagd om de uitvoering van de uitspraak in het Decembermoordenproces tegen de oud-president en vier mede-veroordeelden te stoppen.

Vervolgens werd ook direct een bezwaarschrift tegen dat besluit van het OM afgewezen, schrijft het OM, waarna de veroordeelden via een "last" is verzocht zich vrijdag te melden bij een gevangenis.

Alleen Bouterse heeft die last niet in ontvangst genomen; het OM schrijft dat de "huisgenote" van Bouterse de brief tot twee keer toe heeft geweigerd. "Deze last zal conform de wet wel aan hem worden uitgereikt", schrijft het OM.

Bouterse werd op 20 december in hoger beroep definitief veroordeeld voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982, waarbij vijftien politieke tegenstanders van Bouterses militaire regime de dood vonden. Hij kreeg twintig jaar cel.

De periode om gratie aan te vragen is verstreken. Maandag was de laatste dag waarop dat had gekund, maar Bouterse heeft daar geen gebruik van gemaakt.

President Santokhi zei eerder dat de Surinaamse regering wachtte op instructies van het OM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl