Het centraal station van Keulen is verlaten
NOS Nieuws

Duitse spoorstaking begonnen, drie dagen amper treinen

In Duitsland is om 02.00 uur een driedaagse spoorstaking begonnen. Tot vrijdagavond ligt het treinverkeer in het hele land grotendeels plat. Er is een nooddienstregeling, maar vervoerder Deutsche Bahn roept reizigers op om reizen uit te stellen.

Het is de derde spoorstaking in twee maanden. Breekpunt in de onderhandelingen tussen vakbond GDL en Deutsche Bahn is de werktijd van personeel dat in wisseldiensten werkt. De bond wil voor hen een 35-urige werkweek met hetzelfde salaris. Nu is de standaardwerkweek 38 uur. Volgens de spoormaatschappij is die eis niet haalbaar.

Het cao-conflict tussen de vakbond en Deutsche Bahn treft ook andere vervoerders. Hun treinen kunnen in principe rijden, maar omdat verkeersleiders ook het werk neerleggen, moeten reizigers ook daar rekening houden met uitval en vertraging van treinen.

Boerenprotest

De staking valt samen met boerenprotesten in Duitsland. Sinds maandag zijn er acties van boeren bij onder meer snelwegen. Ook de komende dag willen agrariërs weer actievoeren, wat mogelijk gevolgen heeft voor het wegverkeer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl