NOS NieuwsAangepast

'VS begint met terugtrekking Afghanistan'

De Verenigde Staten beginnen volgende maand met de terugtrekking van de eerste troepen uit Afghanistan. President Barack Obama gaat dat vannacht in een rechtstreekse televisie-uitzending bekendmaken.

Eind 2009 stuurde Obama nog 30.000 extra militairen naar Afghanistan om een einde te maken aan de voortdurende aanslagen in het land.

Populair

Hoewel nog niet officieel bekend is wat Obama precies zal zeggen, circuleren veel details van de plannen in de Amerikaanse media.

Het besluit ligt gevoelig omdat er volgend jaar presidentsverkiezingen zijn in de Verenigde Staten. De oorlog is bij burgers niet populair en kost de Amerikaanse overheid meer dan 110 miljard dollar per jaar.

Zo'n 65 procent van de Amerikanen wil dan ook dat Obama zo snel mogelijk de militairen uit het land weghaalt.

Opties

Generaal David Petraeus heeft president Obama vorige week verschillende opties voorgelegd over het terugtrekken van een aantal legereenheden.

"Obama kan eigenlijk geen goede beslissing nemen", zegt veiligheidsexpert Robert Lamb tegen Reuters: "We zitten in een economische crisis en dit is een dure oorlog, maar hij kan een instabiel Afghanistan ook niet zomaar verlaten."

Op dit moment heeft Amerika ruim 100.000 militairen in Afghanistan. 5000 van hen zouden al komende maand hun koffers kunnen pakken. September 2012 zullen alle extra militairen die Obama in 2010 had ingevlogen Afghanistan waarschijnlijk hebben verlaten.

De resterende 70.000 zouden eind 2014 allemaal weg moeten zijn, maar dat hangt af van de veiligheidssituatie.

Gevoelig

Het Afghaanse ministerie van Defensie is blij met de beslissing om de buitenlandse troepen terug te trekken. "We waarderen de buitenlandse inzet, maar we feliciteren ze ook met hun terugkeer naar hun eigen land, na een lange tijd van oorlog", zegt een woordvoerder.

De berichten over Obama's rechtstreekse televisie-toespraak komen enkele dagen na het bekend worden dat het Amerikaanse ministerie van Defensie gesprekken voert met de Taliban.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl