Rafael Nadal
NOS Sport

Richt Nadal zich volledig op gravelseizoen na nieuwe blessure?

  • Franklin Stoker

    tennisredacteur NOS Sport

  • Franklin Stoker

    tennisredacteur NOS Sport

Zien we Rafael Nadal ooit nog als tennisser terug in Australië? Het antwoord heeft de Spanjaard zelf nog niet, maar zijn recente spierblessure en afmelding voor de Australian Open verraadt wel dat het voor hem moeilijker en moeilijker wordt om op absoluut topniveau te blijven spelen.

En dat terwijl de tenniswereld afgelopen week nog zo opgetogen naar de rentree van de 22-voudig grandslamkampioen had gekeken. Nadal raakte de ballen, na een afwezigheid van bijna twaalf maanden, op het toernooi in het Australische Brisbane als vanouds. Hij won twee wedstrijden, totdat zijn lijf toch weer tegensputterde in de kwartfinales.

Die blessure lijkt een kwestie van weken, geen maanden. "Ik ben er nu niet klaar voor om in een best-of-five op topniveau te kunnen spelen", meldde Nadal in een verklaring.

Twaalfde blessure in Australië

Het was de twaalfde keer dat Nadal een blessure opliep op Australisch grondgebied, zo zocht de Spaanse sportkrant Marca uit. Of het nou om zijn knie, rug, heup, hamstring of dijbeen ging, zijn blessures zijn er in alle soorten en maten geweest. Het is soms een klein wonder dat Nadal zich op 37-jarige leeftijd nog proftennisser mag noemen als je naar zijn waslijst aan blessures kijkt.

"Ik heb met Rafa te doen. Herstel snel. Het is ook mijn angst om te snel te willen terugkeren", schreef collegatennisser Nick Kyrgios op X. De 28-jarige Australiër is zelf ook al geruime tijd uit de roulatie vanwege blessureleed.

De Bulgaar Grigor Dimitrov schrok, nadat hij over de nieuwe blessure van Nadal had gehoord. "Oh echt? Dat is klote, zeg. Hopelijk zien we hem in ieder geval nog tijdens het gravelseizoen, want het is fantastisch om Nadal op gravel te zien spelen. Maar niet om dan zelf tegenover hem te staan."

Het is nu de vraag waar Nadal de komende maanden de voorkeur aan geeft. Hij sprak op X, het voormalige Twitter, van "goed nieuws" dat zijn nieuwe spierblessure niet dezelfde is als degene die hem in 2023 maandenlang dwarszat. De Spanjaard liet zich toen op 2 juni aan zijn heup opereren.

ABN Amro-toernooi?

Nadal kan ervoor kiezen om in maart op het Amerikaanse hardcourt van Indian Wells (ook wel 'het vijfde grandslamtoernooi' genoemd) te spelen, maar hij zet daarmee misschien ook zijn gravelseizoen op de tocht. Het spelen op hardcourt is een enorme fysieke belasting. Een eerdere rentree, misschien bij het ABN Amro Open in Rotterdam in februari, lijkt sowieso niet aannemelijk.

Het meest logische scenario is dat Nadal zich wil klaarstomen voor zijn geliefde gravelseizoen, dat in april begint. In die periode kan hij naar hartenlust tennissen op de ondergrond waarop hij onder meer veertien titels op Roland Garros in Parijs won.

Dimitrov schrikt van nieuws Nadal: 'Hopelijk haalt hij het gravelseizoen'

Een andere interessante stip aan de horizon voor de Mallorcaan: de Olympische Spelen in Parijs. Die worden eind juli eveneens op Roland Garros afgewerkt, en ook op gravel.

Een ander bijkomend voordeel voor Nadal is dat er bij de Spelen om twee gewonnen sets wordt gespeeld, in plaats van drie gewonnen sets zoals bij de grandslamtoernooien. De fysieke belasting is daar dus minder.

Dat moeten voor Nadal voldoende redenen zijn om nog even niet aan een afscheid te denken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl